У Запоріжжі підбили підсумки роботи департаменту спорту, сім’ї та молоді у 2023 році

22.12.2023 08:50

У великій залі міської ради відбулось обговорення звіту департаменту спорту, сім’ї та молоді Запорізької міської ради про діяльність у поточному році.

Основна діяльність департаменту та підпорядкованих йому закладів протягом 2023 року була спрямована на реалізацію заходів за програмами фізичної культури і спорту, підтримки обдарованої молоді та фінансування заходів з питань сім’ї та молоді, забезпечення молоді житлом.

Так, на сьогодні в комунальних спортивних закладах міста займаються понад 45 тисячі дітей та підлітків. Діти продовжують заняття онлайн та офлайн з дотриманням безпекових вимог.

Аби підготувати юних спортсменів до змагань, впродовж року департамент провів 147 навчально-тренувальних зборів, на що було витрачено з міського бюджету 4,8 млн грн. Ще понад 800 спортсменів були відряджені для участі у чемпіонатах та першостях області, України. Як зазначив директор департаменту Владислав Ковпак, загалом за 2023 рік вихованці міських ДЮСШ в індивідуальному та командному заліку здобули 1818 медалей різного ґатунку, зокрема 491 медаль Чемпіонатів, Кубків України, 27 медалей міжнародних змагань та 29 медалей Чемпіонатів Європи та світу.

Крім того, департамент налагодив плідну співпрацю з благодійними організаціями «Благодійний фонд «Казак Мамай» та британською «Ukrasne Charity», завдяки чому 158 вихованців міських ДЮСШ отримали нову спортивну форму.

Стосовно реалізації програми підтримки обдарованої молоді у 2023 році витрати на цей напрямок склали 3,6 млн грн. Матеріальну підтримку отримали 979 обдарованих студентів закладів вищої освіти, профтехосвіти, юних спортсменів, учнів мистецьких шкіл, тренерів, молодих вчених.

Крім того, цього року було продовжено реалізацію програми забезпечення молоді житлом. Завдяки їй двом молодим сім’ям, одна з яких – родина учасника бойових дій, було видано пільгові кредити на суму 2,9 млн грн.

Актуальним залишається питання запобігання та протидії домашньому насильству. Впродовж року управління отримало інформацію про 4668 випадків учинення домашнього насильства. Щодо всіх звернень вжито необхідних заходів. Поліцією було складено 2500 протоколів тимчасово заборонених приписів щодо осіб, які вчинили домашнє насильство.

Крім того, за сприянням Представництва Фонду народонаселення в Україні (UNFPA), у Запоріжжі розробили чат-бот із запобігання насильству «Запоріжжя – місто без насильства». Він діє у месенджері Фейсбуку, телеграмі та вайбері та надає можливість отримати інформацію не лише про прояви насильства, але й служби підтримки постраждалих.

Також працівники департаменту спорту, сім’ї та молоді і міських ДЮСШ беруть активну участь у роботі міського гуманітарного хабу та допомагають з розвантаженням гуманітарної допомоги, яка надходить до міста від міжнародних партнерів.