Департамент культури і туризму Запорізької міськради відзвітував про діяльність

22.12.2023 08:55

У великій залі міськвиконкому презентували звіт про діяльність департаменту культури і туризму у 2023 році. Директор департаменту розповів, як відбувся процес реформування, на що були витрачені бюджетні кошти та які ініціативи вдалося реалізувати протягом року.

Як зазначив директор департаменту культури і туризму Сергій Білов, цього року відбулися зміни в мережі культурних закладів міста. Так, в рамках реалізації міської програми розвитку мистецьких шкіл у Запоріжжі відкрили нову художню школу. Вона розташована поряд з Центральною дитячою бібліотекою та є вже четвертим подібним культурним осередком на базі міських бібліотек. Також в галузі відбулись дві успішні реформи – об’єднання театру-лабораторії «Ві» та Запорізького муніципального театру танцю в муніципальний театр «Дім актора» та створення Центру культурних послуг. Артисти «Дім актора» презентували музично-хореографічну драму «Івасюк. Червона рута», яка справила фурор серед поціновувачів української культури.

Цей рік виявився плідним і для бібліотечної галузі. За рік бібліотеки міста відвідали понад 77 тисяч запоріжців. Крім того, міські читальні увійшли до переліку «100 кращих бібліотек України» за версією книжкової премії KBU AWARDS, та отримали відзнаку Української бібліотечної асоціації «Інклюзивна бібліотека».

Важливо відзначити й роботу департаменту з гуманітарними резервами, Пунктами Незламності та укриттями. До забезпечення стабільної гуманітарної ситуації та функціонування Пунктів Незламності залучені 250 працівників.

Що стосується фінансово-господарської діяльності, то у 2023 році загальний фонд департаменту склав 292 млн 594 тис. грн. Найбільшими стали видатки на заробітну плату – 234 млн 943 тис. грн. Крім того, 14 млн 372 тис. грн було спрямовано на функціонування Пунктів Незламності. Ще 5 млн 952 тис. грн – на поточні ремонти укриттів палаців культури, мистецьких шкіл, бібліотек.

Крім того, цього року було виконано капітальний ремонт укриття у палаці культури «Титан». Там тепер функціонує ще один «Незламний хаб». Також оновлено укриття в двох філіях Центру культурних послуг. На ці роботи було виділено 6 млн 151 тис. грн.

Підтримка міських програм буде продовжена і наступного року.