Нове обладнання на ЦОС-2 економить електроенергію та покращує очищення стоків

22.02.2018 09:15

КП «Водоканал» продовжує модернізацію Центральних очисних споруд №2, які обслуговують правобережну частину міста. Нова аераційна система, встановлена на аеротенках №2 ЦОС-2 дозволяє істотно знизити споживання електроенергії і зробити процес очищення води більш ефективним. Цей проект підприємство реалізувало за рахунок власних коштів в рамках інвестиційної програми.

Аеротенк - це стратегічна споруда в процесі біологічного очищення стоків. У ньому проходить окислення органічних сполук. Після цього вони стають безпечними для навколишнього середовища.

Остання реконструкція аеротенків Центральних очисних споруд №2 проходила більш десяти років тому, в 2005-2006 рр. Тоді нова система аерації була встановлена на аеротенках №1, 3 та 4. Аеротенк №2 був виведений з експлуатації.

У 2017 році в рамках інвестиційної програми за власні кошти КП «Водоканал» провело реконструкцію аеротенку №2. В результаті була встановлена нова аеросистема НВФ «Екополімер».

Нова аераційна система забезпечує більш ефективне насичення стоків повітрям. При цьому використовується менша кількість повітря. В результаті досягається істотна економія електроенергії. Також, за словами фахівців, підвищується ефективність очищення стоків.

Крім установки нової аеросистеми в рамках інвестиційної програми була модернізована мулонансосна станція. Нове обладнання, закуплене для цієї станції, дозволило скоротити споживання електроенергії в 2 рази.

У 2018 році КП «Водоканал» планує продовжити роботи з модернізації ЦОС-2. У планах - реконструкція аеротенку №1, на якому також буде встановлена сучасна енергоефективна аеросистема.