У Запоріжжі відкрили відновлений барельєф екс-мера Олександра Поляка

22.02.2018 13:30

Сьогодні, 22 лютого, на площі імені Поляка відбувся урочистий мітинг пам’яті з нагоди відкриття відновленого барельєфа колишнього мера Запоріжжя Олександра Поляка. Ця подія була приурочена до 15-й річниці його передчасної смерті, адже він пішов з життя 22 лютого 2003 року.

На початку листопада минулого року вандали викрали бронзовий бюст - елемент меморіальної дошки Почесному громадянину Запоріжжя, колишньому міському голові Олександру Поляку, який розміщувався на фасаді будівлі на однойменній площі. За дорученням міського голови Володимира Буряка були виділені кошти на виготовлення нової меморіальної дошки за рахунок міського бюджету. Роботи виконало СКП «Запорізька ритуальна служба». Автор барельєфа – скульптор Борис Чак. Варто відзначити, що нова меморіальна композиція виготовлена з матеріалу, який не зацікавить кримінальних шукачів металу.

Право урочисто відкрити меморіальну дошку було надане вдові Олександра Поляка Тетяні Поляк та заступнику Запорізького міського голови, колишньому соратнику Олександра Поляка Валерію Еделєву. На мітингу також виступили з пам’ятними промовами люди, які близько знали Олександра Поляка, працювали разом з ним. Присутні відзначили вагомий внесок Олександра Володимировича у розвиток міста. Влітку 2003 року за рішенням міської ради йому посмертно було присвоєне звання «Почесний громадянин Запоріжжя». 11 жовтня 2005 року площа 12 Квітня була перейменована на площу імені Поляка, і на ній був відкритий барельєф у пам'ять про нього.

Вдова Тетяна Поляк подякувала міській владі і особисто Володимиру Буряку за відновлення зруйнованої меморіальної дошки та за добру пам'ять про її чоловіка.