Запорізькі жінки стали учасницями проєкту «Жінка: вільна, незалежна, впевнена»

21.12.2023 17:50

Бути в економічній залежності та не знати, як змінити своє життя на краще. Нині дуже багато жінок стикаються з такою проблемою та опускають руки. Однак є й ті, хто віднайшов у собі сміливість, став фінансово незалежними та здобув роботу мрії. Своїм досвідом такі жінки сьогодні поділились з іншими запоріжанками.

Пані Тетяна приїхала до Запоріжжя з села Нестерянка Оріхівської громади. Розповідає, що у незнайомому для неї місті було складно адаптуватися до умов та знайти роботу. Щойно жінка побачила оголошення про те, що існує проєкт «Жінка: вільна, незалежна, впевнена» - одразу ж зареєструвалася на курс. Ініціатива впроваджена для того, аби допомогти стати фінансово незалежними жінкам, які опинилися в скрутних життєвих обставинах.

- Я зареєструвалася, пройшла курси з працевлаштування, потім були тренінги по гендерній рівності, а потім я зареєструвалася на курси «офіс-менеджера». Після проходження цих курсів мені запропонували залишитися і далі працювати за спеціальністю у цьому хабі. Зараз я працевлаштована тут, у хабі, і мені моя робота дуже подобається, - розповіла учасниця проєкту Тетяна.

Разом з нею на курсах навчалася і пані Анастасія. Її досвід також виявився вдалим. Після проходження курсу жінка відкрила власний бізнес — салон краси.

- Я пройшла курси бьюті-майстрині, також я пройшла стартап-школу. Наразі я відкрила ФОП — це салон краси зі спеціалізацією на волоссі, тобто це реконструкція, нарощування волосся. Наступного року планую розширення. Плани грандіозні, і я думаю, що вони здійсняться. Під час проходження курсу я змогла зрозуміти, що мені треба і куди мені рухатися. Куди взагалі спрямувати свій потік енергії в добре русло, - поділилась досвідом учасниця проєкту Анастасія.

Загалом на курсі навчалися 90 жінок, які стали вимушеними переселенками з Бердянської, Пологівської та Оріхівської громад. Кожну з учасниць навчали писати вдале резюме, допомагали у працевлаштуванні та давали поради щодо організації власної справи: з чого почати, як відкрити ФОП, як залучати клієнтів тощо.

- Для того щоб реалізувати цей проєкт, об’єдналися три громадські організації Запоріжжя, які входять до складу коаліції «Запоріжжя 1325». Це організація БО «Позитивні жінки» і ГО «Ділові українські жінки». Об’єдналися заради того, щоб реалізувати мету — провести низку навчань, і допомогти вимушеним переселенкам визначитися з напрямками в працевлаштуванні, - розповіла представниця ГО «Центр розвитку «Жіночий світ» та коаліції «Запоріжжя 1325» Олена Зіновенко.

В рамках благодійного проєкту учасниці дізнались все необхідне, щоб почати пошук та реалізацію себе одразу по закінченню навчання.

- Спочатку це були тренінги з гендерної рівності, потім дівчата дізнавались про фінансову грамотність, про тонкощі при працевлаштуванні. Тому що багато жінок працювали на одному підприємстві впродовж довгого часу або ж виховували дітей. Тому їм треба було актуалізувати свої знання з написання резюме, навчитись працювати з сайтами та ресурсами з пошуку роботи, дізнатись сучасні лайфхаки при проходженні співбесіди. Ми їх до всього цього підготували, щоб вони не думали, що це щось страшне і що вони таке не зможуть зробити, - зазначила голова ГО «Ділові українські жінки в Запорізькій області» Анна Бардаченко.

Хоча проєкт закінчився, кожна з учасниць зможе звертатися по допомогу до своїх наставниць, аби мати супровід і надалі, зазначають організатори.