У Запоріжжі регулярно проводять рейди по боротьбі зі стихійною торгівлею

22.02.2018 15:05

Цього тижня міська інспекція з благоустрою проводить цілу серію рейдів, спрямованих на боротьбу зі стихійною торгівлею. Акцент при перевірках роблять на продавців, які торгують м'ясною продукцією. Вони несуть потенційну загрозу, особливо в період поширення вірусу африканської чуми свиней.

Сьогодні відбувся черговий рейд інспекції з благоустрою міської ради спільно з районними адміністраціями, представниками Держпотребслужби України по місцях стихійної торгівлі. Основне завдання - навести на вулицях Запоріжжя порядок відповідно до правил благоустрою, убезпечити городян від продукції сумнівної якості, яка може бути небезпечна для здоров'я.

Крім того, в Запоріжжі був оголошений карантин у зв'язку з виявленням епізоотичного вогнища африканської чуми свиней на території Шевченківського району. Пильну увагу в ході рейдів фахівці звертають на реалізацію м'ясної продукції.

Одне з улюблених місць стихійників - проспект Металургів. Тут прямо біля проїжджої частини продавалося м'ясо з коробок. Документи на продукцію у торговця були відсутні. Неподалік також розмістилися столики з фруктами, побутовою хімією та іншими товарами. Стихійники, знаючи про незаконність своїх дій, одразу ж згортали торгівлю. На порушників складено адмінпротоколи.

В Олександрівському районі учасники рейду проінспектували територію в районі Малого ринку по вулиці Запорізькій.

- Робота проводиться регулярно. Варто зазначити, що сума штрафу для фізичних осіб становить від 340 до 1360 грн., юридичних - від 850 до 1700 грн. Часто торгівці ігнорують попередження, і незважаючи на виписані штрафи, продовжують торгівлю. Наше завдання - викорінити цю проблему. Тому боротьба зі стихійною торгівлею триває, - розповів начальник інспекції з благоустрою Запорізької міської ради Віталій Змієнко.

У районній адміністрації відзначають, що рейди по місцях стихійної торгівлі - систематична робота. За останній час були виписані п'ять адмінпротоколів, правопорушники повинні будуть заплатити штраф за незаконну діяльність.

- Варто зазначити, що є прогалини в законодавстві. Отримуючи штрафи, стихійники все одно повертаються. Одним з виходів з ситуації бачимо вилучення продукції. Однак на законодавчому рівні у районних адміністрацій, адмінкомісії таких повноважень немає. Хотілося б попередити городян ще раз про те, що така продукція не відповідає стандартам якості, немає відповідних сертифікатів. Тобто ніхто за неї не несе ніякої відповідальності. Крім того, стихійна торгівля забруднює місто, - зазначив заступник голови районної адміністрації Запорізької міської ради по Олександрівському району Сергій Шевченко.

Рейди, спрямовані на боротьбу зі стихійною торгівлею, тривають в усіх районах обласного центру.