У Запоріжжі модернізують ЦОС-1: очищення води стає більш ефективним і безпечним

05.03.2018 11:30

КП «Водоканал» в рамках інвестиційної програми придбало сучасне обладнання для Центральних очисних споруд №1, які обслуговують лівобережну частину міста. Нове обладнання дозволяє зробити процес очищення води і труб більш продуктивним, менш енерговитратним і безпечним.

Як повідомляють в КП «Водоканал», за рахунок коштів підприємства, в рамках інвестиційної програми було придбано і встановлено сучасний повітродувний агрегат. Він автоматично може регулювати необхідний обсяг повітря для біологічного очищення стоків, знижуючи споживання електроенергії.

На очисних спорудах повітродувки використовуються в процесі аерації. Стічні води насичуються повітрям для стимулювання розмноження корисних бактерій. Ці бактерії розкладають біомасу в стоках. В цьому і полягає біологічне очищення води.

Також в рамках інвестиційної програми КП «Водоканал» закупило нові сучасні насоси. Старе обладнання часто ламалося, так як працювало цілодобово в агресивному середовищі. Тепер на очисних спорудах застосовуються більш ефективні насоси з більш високим ККД.

Для забезпечення умов праці і обов'язкової продувки при гідравлічних випробуваннях на хлоропроводах був придбаний новий поршневий компресор Remeza Ф-500.W115 / 16.

Щоб контролювати повітря на предмет допустимих концентрацій горючих та токсичних газів і парів ЦОС-1 обладнали сигналізаторами-аналізаторами «Дозор». Це дозволить забезпечувати необхідні умови праці співробітникам ЦОС-1 і виконувати правила охорони навколишнього середовища.

На очисних спорудах приділяють увагу не тільки очищенню води, але й трубопроводів системи. Для оперативного та ефективного прочищення труб підприємством була закуплена спеціальна машина К-1500. Вона одна з найбільш компактних і мобільних в своєму класі. Підходить для прочищення каналізації, стічних труб і важких засмічень.

Як стверджують в КП «Водоканал», системна модернізація ЦОС-1 дозволить зробити роботу очисних споруд більш ефективною, менш енерговитратною і безпечною для співробітників і навколишнього середовища.