У Запоріжжі триває реалізація міської Програми розвитку і функціонування української мови

14.03.2018 11:40

У міськвиконкомі відбулося засідання «круглого столу» з питань реалізації в 2017 році заходів міської Програми розвитку і функціонування української мови, прийнятої на 2016-2020 роки. У заході взяли участь представники департаментів і управлінь, районних адміністрацій Запорізької міської ради, науки і громадськості.

Заступник міського голови Валерій Еделєв наголосив на важливості реалізації даної Програми.

- Основна мета нашого «круглого столу» – обговорення реалізації заходів Програми розвитку і функціонування української мови у Запоріжжі. Виконуючи цю Програму, ми створюємо належні умови для розвитку і розширення сфери функціонування української мови, виховання шанобливого ставлення до неї у громадян України. Стан реалізації цієї Програми знаходиться на особистому контролі міського голови, - сказав Валерій Еделєв.

В ході заходу були заслухані звіти керівників структурних підрозділів Запорізької міської ради та районних адміністрацій.

За даними департаменту освіти і науки Запорізької міської ради, в обласному центрі працює 72 україномовні школи, 36 російськомовних шкіл і 8 шкіл з різними мовами викладання. 63% учнів навчаються українською мовою. Серед дитячих дошкільних установ - 75% україномовні. У 2017 році майже 68% запорізьких випускників успішно здали ЗНО з української мови. Цей показник краще, ніж в інших містах і в середньому по Україні.

Серед заходів, які проводяться департаментом освіти, сумісні проекти з телеканалом «Z» - програми «Говоримо українською» та «Територія освітніх програм». Вони сприяють формуванню україномовного середовища в місті Запоріжжя.

У рамках Програми розвитку і функціонування української мови в м. Запоріжжя на 2016-2020 роки з метою популяризації української мови, пісні та історії України Запорізька обласна філармонія ввела в свій репертуар музичні програми для учнів навчальних закладів. Запорізькі діти мали можливість безкоштовно відвідати концерти, мюзикли, музично-хореографічні казки, музично-пізнавальні та тематичні програми, підготовлені творчими колективами Запорізької обласної філармонії.

Минулого року у Запоріжжі також були розроблені та розміщені білборди, які популярізують використання української мови в житті.

Ведеться робота і в управлінні з питань транспортного забезпечення та зв'язку Запорізької міської ради. Затверджено нові реєстри всіх назв зупинок, які були змінені в рамках Закону про декомунізацію. Оголошення зупинок водіями КП «Запоріжелектротранс» ведеться українською мовою. Також українською розміщується і інформація в салонах транспортних засобів.

Фахівці райадміністрацій проводять роботу по заміні російськомовних покажчиків, вивісок і табличок з назвами вулиць на україномовні.

В ході засідання "круглого столу" також обговорювалися інші питання щодо створення умов для реалізації міської Програми розвитку і функціонування української мови.