Запоріжжя ділиться успішним досвідом реалізації енергоефективних проектів

15.03.2018 16:15

15 березня у Києві відбулась підсумкова конференція Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (Проект USAID): «На шляху до енергоефективності: виклики, реформи, успіхи». Під час заходу обговорювались здобутки в удосконаленні законодавства сфер енергетики, житлово-комунального господарства, тарифної реформи та соціального захисту, а також були представлені найуспішніші практики та проекти з відновлюваної енергетики та енергоефективності, реалізовані за допомогою Проекту USAID.

На підсумковій конференції про успішний досвід Запоріжжя з реалізації енергоефективних проектів та відновлюваної енергетики розповів перший заступник міського голови Сергій Мішок.

- Проект USАID був спрямований на допомогу муніципалітетам в розробці документації в сфері енергоефективності та енергомодернізації. Запоріжжя в рамках проекту виконало велику роботу. Наші досягнення були відзначені фахівцями USAID. Ми отримали можливість актуалізувати наші міські проекти, спрямовані на економію ресурсів. І сьогодні місто має можливість активно працювати з міжнародними фінансовими інституціями в реалізації цілого ряду заходів, спрямованих на енергомодернізацію бюджетної сфери, міського господарства, - зазначив Сергій Мішок, коментуючи підсумки конференції.

Серед проектів Сергій Мішок відзначив термомодернізацію закладів освіти та охорони здоров’я, перехід на альтернативні джерела енергії, скорочення споживання електроенергії для зовнішнього освітлення міста. Крім того, Запоріжжя активно залучає додаткові фінансові ресурси для впровадження інвестиційних проектів, зокрема на модернізацію комунального транспортного парку, термомодернізацію бюджетних установ, систем подачі гарячої води, встановлення централізованих і індивідуальних теплових пунктів.

За успішну підготовку проектів у сфері енергоефективності Запорізька міська рада була відзначена подякою від керівників Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». Нагадаємо, Запоріжжя стало одним з двох міст України, яке отримало високу оцінку в рамках реалізації в нашій країні проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

Проект USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» працює в Україні з жовтня 2013 р. Мета проекту: зниження викидів парникових газів та підвищення енергетичної безпеки України через удосконалення енергетичної політики, збільшення енергоефективності та залучення інвестицій в енергетичний сектор. Для реалізації цих завдань впродовж 4-ох років Проект надає допомогу українським містам у залученні інвестицій від міжнародних фінансових організацій, комерційних та державних банків, а також приватних інвесторів у проекти з енергоефективності та відновлюваних джерел енергії. Більшість з 36 міст-партнерів Проекту USAID підписали угоду мерів і взяли на себе зобов'язання до 2020 року на 20% скоротити викиди СО2, а також замістити в енергетичному балансі міста природний газ альтернативними та відновлюваними джерелами енергії.