У Запоріжжі проведено оцінку якості надання соціальних послуг

21.03.2018 10:55

Запорізьким міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проведено внутрішню оцінку якості надання соціальних послуг «Соціальний супровід» та «Соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування» за 2017 рік.

Для надання соціальних послуг в закладі створено необхідний технічний та кадровий потенціал. Під соціальним супроводом у 2017 році перебувало 154 сім’ї або особи, які опинилися у складних життєвих обставинах. Всі вони отримали комплекс соціальних послуг, що дозволяють їм функціонувати повноцінно.

За категоріями отримувачів послуги, які становлять переважну більшість, можна виділити малозабезпечені сім’ї, з ризиком соціального сирітства та складними сімейними стосунками. Зі соціального супроводу протягом 2017 року знято 15 осіб та 67 сімей, в яких виховувалась 121 дитина. З позитивним результатом знято 14 осіб і 61 сім’ю (112 дітей), що становить 91,6% від знятих, без досягнення позитивного результату – 1 особу та 6 сімей (9дітей) через невиконання договору, переїзд тощо (8,53%).

Середня тривалість перебування під соціальним супроводом становить 6 місяців, 6 днів. Мінімальний термін перебування під супроводом – 1 місяць, максимальний – 12 місяців. При цьому у 59 випадках термін перебування під супроводом менший за середній, а в 23 випадках перевищує його. Сім’ї беруться під соціальний супровід та знімаються за заявою клієнта, рішенням комісії з питань захисту прав дітей, рішенням Дорадчого органу по роботі з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах.

За Державним стандартом «Соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування» у 2017 році послугу отримували 3 дитячих будинки сімейного типу, в яких виховується 19 дітей, 17 прийомних сімей, що виховували 37 дитини-сироти та позбавлених батьківського піклування. У ході супроводу прийомним сім’ям та дитячім будинкам сімейного типу надано понад 1525 послуг, загалом послугами охоплено 117 осіб. За поданням Центру навчання пройшли 3 кандидати у прийомні батьки (1 особа та 1-не подружжя) та 26 кандидатів в опікуни/піклувальники. Позитивні рекомендації отримали 25 кандидатів в опікуни/піклувальники, 3 кандидати у прийомні батьки.

З 2018 року для забезпечення соціалізації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, під соціальний супровід беруться також сім’ї опікунів/піклувальників у перший рік після влаштування дитини та за рік до виходу із сім’ї. На сьогодні такими послугами вже охоплено 18 сімей.