У Запоріжжі обговорили питання адміністративно-територіальної реформи

30.03.2018 15:06

Керівники органів місцевого самоврядування та народні депутати України обговорили сьогодні питання реформування адміністративно-територіального устрою країни в аспекті децентралізації. Засідання регіональної платформи, присвячене цій проблемі, відбулося сьогодні в міськвиконкомі під головуванням міського голови Володимира Буряка.

У роботі регіональної платформи «Реформування адміністративно-територіального устрою країни в аспекті децентралізації» взяли участь міський голова Володимир Буряк, голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак, керівник апарату - заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Зінаїда Бойко, народні депутати України Олександр Романовський і Микола Фролов, члени Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України.

Міський голова Володимир Буряк подякував представникам Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України за спільну роботу, спрямовану на зміцнення місцевого самоврядування, розвиток Запорізького краю.

- Наше регіональне відділення активно розглядає питання, які важливі для кожного міста, селища, територіальної громади. Підготовлені пропозиції надходять в Асоціацію міст України, а звідти до Кабінету Міністрів. Це ефективний інструмент роботи. Мені приємно відзначити, що Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, Кабінет Міністрів прислухаються до пропозицій Асоціації міст, - зазначив Володимир Буряк.

Міський голова також висловив слова подяки тим народним депутатам, які активно працюють, захищаючи інтереси Запорізького краю, беруть участь в засіданнях регіонального відділення Асоціації міст, щоб мати можливість ознайомитися з проблемами місцевого самоврядування. В результаті у місцевої влади з'являється можливість підняти проблемні питання та почути відповіді на них, внести конкретні пропозиції.

Учасники зустрічі обговорили результати реформи децентралізації в Запорізькій області, створення об'єднаних територіальних громад. Важливий аспект - комплекс законопроектів, які необхідно прийняти для успішного продовження реформ. Серед них закони, що стосуються повноважень районних рад та районних державних адміністрацій, податкової бази і майна органів місцевого самоврядування, в тому числі і об'єднаних територіальних громад (ОТГ).

Відзначимо, в Запорізькій області вже створені 45 ОТГ, які охоплюють понад 50% території регіону. У кількох районах громади включають в себе всі існуючі населені пункти. На черзі адміністративно-територіальна реформа, яка необхідна всій країні, продовження децентралізації, реформування охорони здоров'я, освіти і так далі. Однак для цього необхідно прийняти ряд нових законів і велику кількість інших нормативно-правових актів.

На думку міського голови Володимира Буряка, ще одним важливим питанням є стабілізація ситуації в бюджетному і податковому законодавстві. Це необхідно для того, щоб органи місцевого самоврядування мали можливість формувати довгострокові плани розвитку, не побоюючись законодавчих змін.

- Це проблема для всієї України. Необхідний план розвитку хоча б на кілька років. Сьогодні відсутні перспективи введення середньострокового планування. Для цього необхідно прийняти на державному рівні рішення, що хоча б три роки в бюджетному і податковому законодавстві не буде змін. Тоді міста та інші місцеві громади будуть розуміти, скільки у них коштів і куди їх можна буде спрямувати, - заявив Володимир Буряк.