У Запоріжжі експерти поділилися досвідом щодо впровадження дизайн-коду міста

14.07.2017 16:12

Сьогодні, 14 липня, в малому залі міської ради пройшов лекторій з питань ефективного розміщення реклами. Досвід українських міст в плані розміщення зовнішньої реклами на фасадах житлових будинків в Запоріжжі представили експерти зі Львова.

В обговоренні також взяли участь заступник міського голови Анатолій Пустоваров, фахівці департаменту архітектури, департаменту комунальної власності та приватизації, департаменту культури та туризму, представники громадських організацій.

Як зазначив завідувач сектором по організації роботи з документами дозвільного характеру департаменту комунальної власності та приватизації міської ради, робочого органу з питань розміщення зовнішньої реклами Андрій Кучера, в Запоріжжі ведеться активна робота по контролю за розміщенням рекламних конструкцій. Зокрема, з початку 2017 року виявлено понад 1 тис. Рекламних конструкцій, розміщених незаконно або з порушеннями, складено близько 400 актів, понад 250 рекламних конструкцій демонтовано.

Однак, як відзначають представники профільних департаментів, процес приведення зовнішніх рекламних конструкцій на фасадах житлових будинків до єдиного вигляду в Запоріжжі поки на початковому етапі.

В ході заходу учасники також отримали можливість поспілкуватися з головним архітектором міста Львів. Він розповів, що у Львові прийняті рекомендації щодо розміщення реклами та вивісок, особливо в історичній частині міста. В даний момент ведуться роботи з розробки комплексного дизайн-проекту міста.

- Є відомий вислів Антона Чехова: «У людині все має бути прекрасним: і обличчя, і одяг, і душа, і думки». Так і в місті повинні бути не тільки хороші дороги, житлові будинки, а й зовнішній вигляд його вулиць. Основне завдання міської влади - приведення «зовнішності» міста в належний вигляд. У цьому напрямку вже ведеться активна робота. Однак, один з проблемних моментів - розташування зовнішньої реклами на фасадах будинків. Необхідно проводити системну роботу з представниками громадськості, засобами масової інформації, представниками бізнесу, знаходити компромісні рішення, розробляти концепцію зовнішнього вигляду рекламних споруд. Розробляючи дизайн-код Запоріжжя, варто враховувати позитивний досвід Львова та інших міст, адаптувавши їх під наші реалії. Головне вже зроблено - ми обговорюємо це питання, залучаємо профільні департаменти, громадські організації. Подальший етап - зустрічі та обговорення конкретних напрацювань і проектів, - розповів Анатолій Пустоваров.