У Запоріжжі діти з синдромом аутизму отримують кваліфіковану допомогу спеціалістів

02.04.2018 11:30

2 квітня відзначається Всесвітній день розповсюдження інформації про проблему аутизму. У Запоріжжі діти з синдромом аутизму отримуюють кваліфіковану професійну допомогу та матеріальну підтримку з бюджету міста.

З початку року кваліфіковану допомогу спеціалістів територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) отримали 324 дитини, віком від 2 до 18 років, з яких понад 80 дітей з синдромом аутизму.

В структурі Запорізького міського територіального центру функціонують сім відділень соціальної реабілітації дітей з інвалідністю Їх головна мета - соціалізація дітей та інтеграція у суспільство, комплексна корекційна допомога, підготовка до навчання в загальноосвітніх закладах з інклюзивною формою навчання

Діти з синдромом аутизму отримують реабілітаційні послуги відповідно до рекомендацій індивідуальних програм реабілітації, а саме: індивідуальне відвідування занять за графіком, відвідування груп ранньої соціальної реабілітації (діти віком від 3 до 7 років), груп соціальної послуги денного догляду (діти віком від 7 років).

Щодня працюють з дітьми практичні психологи, вчителі-реабілітологи, асистенти вчителів-реабілітологів, соціальні педагоги та соціальні працівники, фахівці з фізичної реабілітації, вихователі, музичні керівники, які вивчають та застосовують елементи ефективних методик, сучасних рекомендацій провідних українських та зарубіжних фахівців.

Крім занять діти з синдромом аутизму беруть участь в розважальних та оздоровчих заходах, екскурсіях, майстер-класах.

Результатом є досягнення позитивних зрушень в соціалізації таких дітей, формування в них необхідних знань, умінь та навичок, виявлення та розвиток творчого потенціалу.

До Всесвітнього дня розповсюдження інформації про проблему аутизму, у рамках Міської комплексної програми соціального захисту населення міста Запоріжжя, управлінням соціального захисту населення Запорізької міської ради здійснено виплату одноразової адресної цільової допомоги 214 дітям з інвалідністю з синдромом аутизму, у розмірі 1000 грн. кожному.

Сьогодні у Всесвітній день поширення інформації про проблеми аутизму вже традиційно будівля Запорізької міської ради буде підсвічена синім кольором.  Саме синій вважається символом проблеми аутизму. Він є кольором організації Autism Speaks. В день поширення інформації про аутизм з метою привернення уваги до питань аутизму по всьому світу запалюються сині вогні.

Також у міській раді розпочне роботу фотопроект "Особливі".