У Запоріжжі обговорили фінансові ризики бюджету міста на 2018 рік

03.04.2018 13:30

Сьогодні в Запоріжжі на базі Агентства регіональних ініціатив відбулася прес-конференція на тему: «Міський та обласний бюджети 2018». У ній взяли участь депутати міської та обласної ради, представники Асоціації об'єднаних територіальних громад. Серед основних питань, які обговорили учасники заходу - фінансовий ефект від децентралізації на місцях та дефіцит бюджетів.

Як розповів під час прес-конференції депутат міської ради, голова бюджетної комісії Руслан Божко, децентралізація почалася в державі ще в 2014 році. На той момент була прийнята низка змін, що дали бюджетам міст певні кошти. Це позитивно вплинуло на прибуткову частину міст. Але на сьогодні, той позитивний ефект, що повинна була дати місцевим бюджетам децентралізація, зведений до мінімуму.

- Ми підготували статистику, скільки коштує місту передача повноважень. У 2015 році місто покривало дефіцит за такими статтями: освіта - близько 100 млн грн, охорона здоров'я - 150 млн, пільги і компенсації пільгового проїзду - близько 50 млн, харчування учнів 1-4 класів - близько 20 млн. Сумарно цифра склала 326 млн. У 2016 році - ця цифра вже - 738 млн грн. До дефіциту статей додається ще утримання ПТУ, і з урахуванням збільшення зарплат, у нас збільшуються витрати на освіту, охорону здоров'я, пільги. Динаміка практично в 2 рази. У 2017 році динаміка зберігається. Загальна сума компенсацій з місцевого бюджету за статтями, які були або передані, або недофінансовані державою, вже становлять 1 млрд грн. А в 2018 році вже 1 млрд 300 млн грн. Ми бачимо, що кожен рік у нас відсотків на 30% приростає витратна частина через недофінансування повноважень, переданих на місцевий рівень, - зазначив Руслан Божко.

У 2017 році бюджет розвитку Запоріжжя становив 1,7 млрд грн, з яких освоєно було 1,2 млрд, місто обійшлося без залучення кредитів. Але сьогодні приросту прибуткової частини немає.

- Коли ми підійшли до 2018 року, депутатський корпус був одностайний, темпи розвитку міста зупиняти не можна, потрібно шукати джерела фінансування і виконувати ті статті, які були занесені до бюджету розвитку. У підсумку на грудневій сесії був прийнятий компромісний бюджет з дефіцитом 1,2 млрд грн. Він був відображенням потреби міста. У лютому відбулася друга бюджетна сесія, депутати зрозуміли, що 1,2 млрд грн - це непідйомний дефіцит для міста, навіть якщо залучати кредитування. В результаті роботи лютневої сесії, дефіцит бюджету зменшився фактично в 2 рази, до 638 млн грн. Цей дефіцит дозволяє місту збалансовано жити і виходити на ринки запозичення, щоб залучати кошти під бюджет розвитку 2018-19 років, - розповів Руслан Божко.

За його словами в 2018 році сума потенційної економії для міста могла скласти 1,3 млрд грн - фактично весь бюджет розвитку Запоріжжя. Але місто змушене ці кошти витратити на виконання повноважень, які передала держава. У поточному році недофінансування освітньої субвенції склало 76 млн грн, охорони здоров'я - 335 млн, пільг і компенсацій проїзду - 180 млн, харчування дітей 1-4 класів - 45 млн грн, кошти на функціонування нових підрозділів з надання адмінпослуг - 40 млн, утримання ПТУ - 153 млн.

- Це ті кошти, які місто мало направити на розвиток, але ці статті не профінансовані державою, - зазначив Руслан Божко.