У Запоріжжі вшанували пам'ять в'язнів нацистських концтаборів

11.04.2018 13:09

Сьогодні біля Уклінного хреста «В'язням і жертвам нацизму» в сквері навпроти залізничної станції «Запоріжжя-2» відбувся мітинг, присвячений Міжнародному дню визволення в'язнів нацистських концтаборів. Цей день в світі відзначають щорічно 11 квітня.

Саме 11 квітня 1945 року 18 тисяч в'язнів Бухенвальда, дізнавшись про підхід союзних військ, підняли повстання. Таким чином, вони не лише звільнили самих себе, але і врятувалися від смерті, адже напередодні гітлерівці видали наказ про фізичне знищення всіх в'язнів концтабору.

З ініціативи ООН цей день весь світ відзначає як Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів.

Сьогодні вшанувати пам'ять загиблих в'язнів концтаборів прийшли представники обласної і міської влади, церкви, підприємств, установ, громадських організацій, молодь, колишні в'язні концтаборів.

Керуючий справами виконкому Запорізької міської ради Роман Омелянович зазначив, що пам'ять про жертви фашистських концтаборів - це запорука того, що подібні трагедії не повторюватимуться в майбутньому.

- Концтабори завжди залишаться в нашій свідомості символом жаху, смерті і нелюдських тортур. Ми щорічно приходимо сюди для того, щоб згадати всіх, хто був ув'язнений в концтабори, хто навіки залишився там - в безіменних могилах або печах крематоріїв, вклоняємося тим, хто вижив. Їх біографії - це символ мужності, стійкості і справжнього героїзму, - сказав Роман Омельянович.

Під час мітингу представники Української православної церкви провели панахиду за загиблими. Присутні вшанували їх пам'ять хвилиною мовчання та поклали живі квіти до пам'ятного знаку.