Сьогодні у Запоріжжі урочисто відкрили пам’ятну дошку на честь воїнів Самокатної сотні

18.04.2018 11:57

Сьогодні біля поліклініки військового госпіталю відбувся урочистий мітинг присвячений відкриттю пам’ятної дошки на честь воїнів Самокатної сотні армії Української Народної Республіки.

Однією з ключових подій Української революції 1917-1921 років на території Запорізького краю була боротьба за місто Олександрівськ під час наступу українських військ на Крим весною 1918 р. та перебування на Запорожжі січових стрільців та бійців із Кримської групи Армії Української Народної Республіки.

Сто років тому на теренах нашого міста зійшлися шляхи відомих українців полковника Петра Болбочана та Василя Вишиваного, які внесли вагомий внесок у звільнення м. Запоріжжя від більшовиків у квітні 1918 року.

Тоді не лише військові, але й прості жителі Олександрівська долучилися до національно-визвольного руху. У квітні 1918 року в Олександрівську розпочалося формування другої Самокатної сотні другого Запорізького пішого полку Запорізького корпусу. На гроші місцевих жителів її формував сотник Ширяй. Українських воїнів одягали та обували жителі старої частини міста, Карантинки, Південного селища, прилеглих сіл. До лав сотні лише за два тижні записалися понад 150 юнаків. Також всім миром збирали зброю. Після приходу до владу гетьмана Павла Скоропадського сотню було розформовано. Багато солдат продовжили боротьбу за вільну Україну після встановлення влади Директорії, у лавах Української армії та повстанського руху.

Сьогодні учасники мітингу вшанували забуті сторінки історії державотворення української державності, які відбувалися під час подій Української революції 1917-1921 років у нашому місті.

У мітингу взяли участь представники обласної і міської влади, громадських організацій, воїни АТО, науковці, волонтери, молодь. Голова районної адміністрації Запорізької міської ради по Олександрівському району Валерій Мостовий відзначив значущість тих історичних подій для сьогодення.

Учасники мітингу вшанували пам’ять всіх загиблих захисників України хвилиною мовчання.