У Запоріжжі інспектують двори щодо переповнених сміттєвих баків

20.04.2018 10:25

Переповнені сміттєві баки - одна з актуальних проблем для міста. В особливій зоні ризику знаходяться двори, в будинках яких розташовані численні кафе, аптеки, магазини. Значна частина з них користуються сміттєвими баками, але послугу не оплачують та договір на обслуговування не укладають. В результаті за них розплачуються жителі будинків, а встановлені за нормами баки виявляються перевантаженими.

За даними інспекції благоустрою міської ради на сьогодні тільки 10% суб'єктів підприємницької діяльності уклали відповідні договори з компанією, яка забезпечує вивіз твердих побутових відходів, інші ж просто викидають сміття в контейнери житлових будинків. В результаті - контейнери швидко переповнюються, у дворах сміття і грязь.

Інспекцією з благоустрою міської ради, районними адміністраціями, підприємством «Вельтум-Запоріжжя», КП «Комунсантрансекологія» проводяться спеціальні рейди. В ході рейдів виявляють порушників норм законодавства з благоустрою.

Один з них пройшов в Вознесенівському районі. Тут надходили численні скарги від мешканців, які проживають в будинку №30 по вулиці Сталеварів. Люди кажуть, що з ранку сміття у дворі вивозять, а вже до обіду контейнери переповнені, а майданчики захаращені.

- Міський голова Володимир Буряк поставив завдання розібратися з даною ситуацією, необхідно привести в порядок сміттєві контейнери, забезпечивши чистоту і порядок в місті. На сьогодні багато підприємців не мають договорів на вивезення сміття. Наприклад, в Олександрівському районі зробили запити в спеціалізовану компанію з вивезення сміття і з'ясували, що офіційних договорів з суб'єктами підприємницької діяльності укладено 554. А їх за фактом близько 5 тисяч. І так по всьому місту. У Дніпровському районі в 2015 році було укладено 158 договорів, а вже в 2017 лише 6, - зазначив начальник інспекції з благоустрою міської ради Віталій Змієнко.

За вказаною адресою було проінспектовано 6 закладів. Тільки у двох з них були відповідні документи на вивезення сміття.

- У дворі встановлені 4 контейнери. Хоча повинні бути за нормами три. Однак контейнери постійно стоять переповнені. За нормами ми повинні здійснювати вивезення один раз в день. Вчора через суб'єктів, що здійснюють комерційну діяльність, вивозили сміття три рази - вранці, в обід і ввечері. Двірник і водій лопатами його підбирали, щоб навести порядок, - розповіла начальник відділу логістики компанії «Вельтум-Запоріжжя» Наталія Краско.

В інспекції нагадують підприємцям про необхідність укладення договорів на вивезення сміття. За недотримання правил благоустрою, порушники, які усвідомлено завдають шкоди рідному місту, заплатять штраф в розмірі від 850 до 1700 грн.