У річницю Чорнобильської трагедії в Запоріжжі відкрили новий пам'ятник

26.04.2018 12:25

Сьогодні 32 річниця Чорнобильської катастрофи. Запоріжці вшанували пам'ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Мітинг-реквієм, присвяченій цій даті, відбувся біля нового пам'ятника «Героям Чорнобиля».

Сьогодні сотні запоріжців взяли участь у мітингу-реквіємі, присвяченому 32 річниці Чорнобильської аварії. Серед присутніх - ліквідатори аварії на ЧАЕС, представники обласної та міської влади, громадських організацій, жителі міста.

Пройшов мітинг на новому місці - біля пам'ятника «Героям Чорнобиля». Його установка та облаштування рпилеглої території були завершені днями. Відкриття пам'ятника стало довгоочікуваною та важливою подією для запорізьких ліквідаторів та членів їх сімей. Вони десятиліттями оббивали пороги влади з проханням встановити відповідний меморіал, як символ героїзму чорнобильців. Міський голова Володимир Буряк підтримав ініціативу чорнобильців. Спільно з міською владою представники від громадських організацій прийняли рішення, де буде встановлений та як виглядати новий пам'ятник.

Меморіал створили у самому центрі міста на проспекті Соборному (в районі Вознесенівського узвозу). Він нагадує городянам про подвиг і героїзм чорнобильців, в тому числі і тисяч запорожців, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. 

- 32 роки тому на Чорнобильській АЕС сталася найбільша катастрофа в світі атомної індустрії. Багато років не вдавалося встановити пам'ятник у Запоріжжі, хоча більше 8 тисяч ліквідаторів проживають у Запорізькій області. Міський голова Володимир Буряк взяв під контроль це питання. Міським головою було поставлено завдання - до річниці Чорнобильскої трагедії відкрити пам'ятник, і сьогодні ми зібралися у нового меморіалу. Кожен, хто приходить сюди, має пам'ятати про людей, які віддали свої життя і здоров'я за те, щоб ми жили сьогодні, - сказав голова районної адміністрації Запорізької міської ради по Олександрівському району Валерій Мостовий.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять героїв-чорнобильців та поклали квіти до меморіалу.

Автор ідеї меморіалу «Героям Чорнобиля» Рубен Оганисян - переможець конкурсу, який відбувся більше п'ятнадцяти років тому.

Будівництво пам'ятника було розпочато у вересні 2017 року.

Меморіальний комплекс символізує зупинений чорнобильцями-ліквідаторами атом, який вирвався на волю. Сфера встановлена на плиті, облицьованій гранітом, яка символізує обпалену землю. Портал є вододілом між часом до і після аварії на ЧАЕС.

В рамках проекту також упорядкована прилегла територія - встановлені світильники, лавки, розбиті клумби, висаджені дерева і чагарники, засіяний газон.