У Запоріжжі приступили до нового етапу боротьби з амброзією шляхом гідросівби зелених зон

04.05.2018 14:45

З сьогоднішнього дня в обласному центрі для благоустрою газонів застосовується новий метод - гідропосів, і сучасна спецтехніка. Першим об'єктом, засіяним газонною травою за допомогою гідросівалки стала зелена зона по вулиці Запорізькій. Працюють фахівці КРБП «Зеленбуд». Через 10 днів тут вже буде зелений килим з трави. Але найголовніше, що таким чином в місті буде викорінюватися амброзія.

У Запоріжжі третій рік реалізується міська програма боротьби з карантинними рослинами, розрахована до 2025 року. Головна її особливість - це комплексний підхід, з застосуванням поетапно трьох методів. У попередні роки велися регулярні роботи з покосу трав (механічний метод) і обробки амброзії спеціальним розчином (хімічний метод). З сьогоднішнього дня розпочато використання фітоцинотичного метода боротьби з карантинними рослинами - гідропосіву, який дозволить значно поліпшити ситуацію з карантинними рослинами, що складалася десятиліттями в місті.

Сьогодні за допомогою сучасної спецтехніки фахівці КРБП «Зеленбуд» засіяли газонною травою зелену зону по вулиці Запорізькій. Площа посіву 1500 кв. м.

- Програма боротьби з карантинними рослинами в місті триває. В даному випадку можемо говорити про те, що Запоріжжя в даному питанні займає передові позиції. Застосування трьох методів боротьби з карантинними рослинами, прописаних в програмі, є повним циклом, і завершує його гідропосів. Це абсолютно нова технологія, що застосовується в розвинених країнах, і вона набагато ефективніша, ніж засівання трави вручну. Із застосуванням даного методу зможемо значно поліпшити ситуацію з карантинними рослинами в місті, - сказав заступник міського голови Валерій Еделев.

Перед тим як почати роботу «зеленбудівці» ретельно готували грунт. За один раз, за допомогою гідропосівной машини, засівається травою території загальною площею близько 700-800 кв. м.

- Грунт обробляли, перекопували, повністю знімався старий дерен з бур'яном. Компоненти для гідропосіву перемішуються в самій машині. Сюди входить  насіння, всі необхідні добрива, стимулятори росту, гідрогель для утримання вологи. При обробці схилів також застосовується клей. Система дає економію порядку 40%. В процесі задіються менше людей, також скорочується час виконання робіт. Якість проростання насіння збільшується вдвічі, - розповів директор КРБП «Зеленбуд» Олексій Анохін.

Засівання зеленних зон із застосуванням гідропосівної техніки заплановано в усіх районах міста. У поточному році таким чином, будуть оброблені території загальною площею до 10 га.

Гідропосів - прогресивний метод посіву насіння газонної трави за допомогою гідросіялки.

У спеціальній ємності розпилювальної установки (гідросіялка) у воді змішуються насіння трав, волокниста пофарбована мульча, поживні добавки, коректори кислотності ґрунтів, гідроколлоіди для затримання вологи, а також закріплювачі мульчі на ґрунті.

На сьогоднішній день озеленення методом гідросівби є прогресивним і економічно вигідним в благоустрої та озелененні територій. Є можливість посіву трави у важкодоступних місцях, при впорядкуванні автодоріг, також це дієвий метод в боротьбі з бур'янами, ерозією грунту, та допомогає при закріпленні схилів.

Завдяки технології гідросівби досягається 99% приживлюваність насіння.