У Запоріжжі пам'ять воїнів Другої світової вшанували у «Переправи»

07.05.2018 15:15

Сьогодні в Запоріжжі біля архітектурно-меморіального комплексу «Переправа» відбувся мітинг, присвячений Дню пам'яті і примирення та 73-й річниці Перемоги над нацизмом. У заході взяли участь представники обласної та міської влади, політичних партій, громадських організацій, почесні гості - ветерани Другої світової війни.

Архітектурно-меморіальний комплекс «Переправа» розташований на місці, де в листопаді 1943 року почалася переправа радянських військ на правий берег Дніпра, що стало одним з головних етапів на шляху до звільнення Запоріжжя від окупантів. Напередодні 9 травня запорожці прийшли до меморіалу, щоб вшанувати пам'ять тих, хто ціною свого життя наближав Перемогу та висловити слова подяки всім, хто був учасником подій страшних воєнних років.

Виступаючи на мітингу, секретар Запорізької міської ради Руслан Підорич, висловив слова подяки ветеранам війни та їх онукам, які сьогодні захищають незалежність і єдність України на Сході країни.

- Сьогодні ми згадуємо подвиг тих, хто в далекому 41-му році тримав оборону Запоріжжя, що дозволило евакуювати заводи і промислові підприємства. Згадуємо подвиг і відвагу тих солдатів, які визволяли місто Запоріжжя в 43-му. Сьогодні ми віддаємо данину поваги тій титанічній праці, коли після війни підіймали місто Запоріжжя з руїн. Дорогі наші ветерани, в цей день ми знаходимося в дуже символічному місці - біля образу воїна визволителя, який не має національності, політичних поглядів, релігійних переконань. Біля воїна, який має відвагу, мужність, доблесть і честь. Це образ наших дідів і прадідів, які звільняли нашу Батьківщину від фашистів, це прообраз тих хлопців, які сьогодні звільняють нашу Батьківщину від агресора. В цей день я хочу побажати всім запоріжцям мирного неба, а нашим вельмишановним ветеранам міцного здоров'я і довгих років життя, - сказав Руслан Підорич.

Учасники мітингу вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих в роки Другої світової війни, в пам'ять про них пролунав триразовий салют. На завершення заходу представники влади, громадських організацій, запоріжці поклали квіти до меморіалу.