У Запоріжжі з віковим ювілеєм привітали відомого ветерана Івана Залужного

10.05.2018 17:45

Сьогодні, 10 травня, виповнюється 100 років ветерану Другої світової війни, капітану I рангу морської піхоти Івану Залужному. Іван Оникійович - кавалер ордена Червоного Прапора, двох орденів Вітчизняної війни II ступеня, ордена Червоної Зірки та ордена Богдана Хмельницького, має Почесний знак комітету ветеранів за активне патріотичне виховання молоді.

Ювіляра привітав заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

- Сьогодні все Запоріжжя вітає Івана Залужного з такою важливою подією - 100 річчям від дня народження. Іван Оникійович - справжній герой, на якого рівняється наше молоде покоління. Ми в неоплатному боргу перед Вами за ваш подвиг, за вашу Перемогу. Бажаю Вам миру, міцного здоров'я і благополуччя, щоб Ви і далі передавали свій життєвий досвід і любов до Батьківщини молодому поколінню, - відзначив Анатолій Пустоваров.

Іван Залужний був призваний на військову службу у 1938 році, брав участь у Другій світовій війні, радянсько-японській війні. Воював під Сталінградом, героїчно проявив себе при звільненні міста Сейсін. На флоті прослужив до 1965 року. Після відставки повернувся до Запоріжжя, активно займався спортом, має почесне звання Майстра спорту СРСР зі стрільби, входив до колегії спортивних арбітрів.

Його онук, лейтенант Іван Гутник-Залужний, пішов шляхом діда - був командиром взводу Національної гвардії України, у 2014 році загинув у бою під Амвросієвкою на Донбасі. Був нагороджений орденом «За мужність» III ступеня посмертно.