Запоріжжя відвідали школярі з Оберхаузена

17.05.2018 13:15

У міськвиконкомі відбулася офіційна зустріч заступника міського голови Валерія Еделева з учасниками шкільного обміну з міста-побратима Оберхаузен. Учні та викладачі гімназії ім. Берти-фон-Зутнер прибли до Запоріжжя 10 травня. Вони розмістилися в запорізьких родинах, відвідували уроки в запорізькій гімназії №46, оглянули міські пам'ятки на оглядовій екскурсії.

Запоріжжя і Оберхаузен (Німеччина) - міста-побратими, які багато років співпрацюють в різних сферах. Одним з напрямків такої співпраці є шкільний обмін між запорізькою гімназією №46 та гімназією ім. Берти-фон-Зуттнер міста Оберхаузен. Цей проект діє з 2000 року. За цей час в Запоріжжі побувало 270 німецьких школярів і чимало юних запоріжців відвідали Оберхаузен.

У складі делегації, яка в цьому році приїхала до Запоріжжя, 10 учнів і троє викладачів. За час перебування в Запоріжжі німецькі гості встигли на екскурсіях познайомитися з історією міста, побувати на різних заходах, відпочити на березі Азовського моря. Німецькі учні проживають в сім'ях запорізьких школярів, відвідують уроки в гімназії, знайомляться з історією і культурою України.

В ході сьогоднішньої зустрічі, заступник міського голови Валерій Еделєв зазначив, що подібний обмін важливий не тільки для міста, а й для самих дітей.

- З 80-х років минулого століття у нас склалися дуже добрі стосунки з м. Оберхаузен. Практично в усіх сферах життя у нас є певні зв'язки: в сфері екології, освіти, культури, громадської діяльності. Ми часто обмінюємося делегаціями. Один з напрямків, в якому ми працюємо починаючи з 2000 року, - це обмін школярами. За ці 18 років перші школярі, які приїжджали до нас, вже стали дорослими людьми і та дружба, яка склалася тоді, у багатьох зберігається і сьогодні. Ці зв'язки дуже важливі, я впевнений, їх потрібно продовжувати. І ми докладемо всіх зусиль, щоб і новому поколінню школярів з Оберхаузена сподобалося Запоріжжя і Україна, - сказав Валерій Еделєв.

Керівник німецької делегації Вольфганг Флік зазначив, що для школярів участь у проекті з обміну - це безцінний досвід.

- Коли ми запитуємо вже згодом у наших учнів, яку роль мала для них ця поїздка до України, практично завжди вони говорять, що це вражаюча поїздка, яку я зробив за весь час перебування в школі. У Німеччині в гімназіях школярі часто здійснюють поїздки з класом. І ця запам'ятовується найбільше. Виникає дружба, яка триває протягом багатьох років. Це важливий крок для того, щоб пізнати іншу культуру і іншу мову. Це дуже важливо для людей, які прагнуть зав'язати міжнародні дружні стосунки, - зазначив Вольфганг Флік.

На завершення зустрічі керівник німецької делегації Вольфганг Флік та заступник міського голови Валерій Еделєв обмінялися пам'ятними подарунками.