У Запоріжжі відпрацьовують дії міських служб та надзвичайників у разі прориву Кременчуцької греблі

18.05.2018 11:10

Масштабні навчання розпочалися сьогодні у Запоріжжі. Органи управління та сили цивільного захисту Запорізької міської ланки відпрацьовують дії у разі прориву греблі Кременчуцького водосховища.

Навчання проводяться згідно загальнодержавного та обласного планів проведення навчань.

Згідно ввідної, сьогодні о 8:30 надійшло повідомлення про те, що через значні опади на території Полтавської області сталося руйнування напірного фронту греблі Кременчуцького водосховища, що призвело до її прориву. Виникла загроза катастрофічного затоплення частини території Запоріжжя. Під затоплення потрапляють частково території Вознесенівського, Дніпровського, Комунарського та Олександрівського районів - всього загальною площею до 30 кв. км.

Після прориву Кременчуцької греблі вода дійде до меж області за 5 годин 30 хвилин. Рівень води в Дніпровському водосховищі підніметься до 53 метрів через шість годин. Через 20 годин з моменту прориву Кременчуцької ГЕС очікується прорив Дніпрогесу. Розпочнеться затоплення міста. У деяких районах вода підніметься на 8-12 метрів. Ця позначка буде утримуватися близько 4-7 годин. Вода спадатиме впродовж 2-4 днів.

Відповідно до плану дій, у великій залі Запорізької міської ради відбулось засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і НС Запоріжжя. Як розповів заступник міського голови Валерій Еделєв, за сценарієм, у випадку прориву Кременчуцької греблі є велика вірогідність руйнування греблі Дніпровської ГЄС.

- Відповідно до плану навчань усі міські служби, сили цивільного захисту населення приведені в готовність, проводиться засідання комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій. По місту проводиться ряд заходів, спрямованих на захист населення. У результаті навчань ми перевіримо готовність місцевих служб до дій, у разі, якщо така загроза дійсно виникне, - зазначив Валерій Еделєв.

Під час навчань, щоб попередити небезпеку, будуть проведені засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій та тимчасової міської комісії з питань евакуації міста. При можливій надзвичайній ситуації по місту розгортаються евакуаційні органи: 12 збірних пунктів евакуації, 150 пунктів по прийому евакуаційного населення у безпечний районах. За розрахунками необхідно евакуювати 12 тисяч дітей, 18,7 тисяч людей похилого віку, 758 осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Всі територіальні спеціалізовані служби цивільного захисту місцевого рівня нададуть керівництву міста рішення про виконання заходів, які заплановано з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.