У Запоріжжі програма по боротьбі з карантинними рослинами виходить на новий етап

21.05.2018 17:26

Три роки тому в обласному центрі була прийнята спеціальна програма по боротьбі з карантинними рослинами, яка розрахована до 2025 року. Передбачені кілька етапів її реалізації. Заплановані систематичні заходи дозволяють вирішувати проблему, що існувала десятиріччями. Пріоритетні завдання на цей рік вже намічені, роботи почалися.

Сьогодні в міському виконкомі відбулося засідання постійно діючої міської робочої групи з координації проведення робіт зі знищення карантинних рослин під головуванням заступника міського голови Валерія Еделєва.

- Програма по боротьбі з карантинними рослинами нова, але ефективна. Тому не варто зменшувати темпи. У попередні роки в місті застосовувалися два методи боротьби з карантинними рослинами - механічний (покіс) і хімічний (обробка карантинних трав спецрозчином). При інтенсивному проведенні покосів, ще до моменту цвітіння карантинних трав, відпрацьовується майже 70% територій. Роботу цю необхідно продовжувати. З цього року приступили до нового методу - гідросівби. Перший об'єкт по вулиці Запорізькій вже оброблений таким чином, трава зійшла. Даний метод дозволяє досить швидко засівати великі площі зелених зон, тим самим пригнічуючи зростання карантинних бур'янів. Завдання районних адміністрацій визначити території і розробити графік виконання гідросівби спільно з КРБП «Зеленбуд», - зазначив Валерій Еделєв.

Також в ході засідання поставлені завдання по створенню в місті так званих «зон без амброзії». Визначено конкретні об'єкти, на яких буде вестися систематична робота по ліквідації амброзії. Першочергові об'єкти - це заклади охорони здоров'я, освіти, культури, також місця масового відпочинку городян - Центральний парк культури і відпочинку «Дубовий гай» та парк Перемоги.

Щотижня інформація про проведені в районах роботах по боротьбі з карантинними рослинами буде надходити до управління з питань екологічної безпеки.

Інспекцією з благоустрою спільно з районними адміністраціями заплановано проведення рейдів з перевірки підприємств, установ, організацій, приватного сектора. Ці території також повинні утримуватися в належному фітосанітарному стані.