Художники з усієї України зібралися в Запоріжжі на мистецький пленер

22.05.2018 17:10

Сьогодні, 22 травня, розпочав свою роботу XIV Міжнародний мистецький пленер «Хортиця крізь віки–2018», який проводиться щорічно в Запоріжжі на острові Хортиця.

Починаючи з 2003 р., майже щорічно з усієї України, а також з 10 країн світу, приїжджають до Запоріжжя живописці, графіки, скульптори, художники декоративно-прикладного мистецтва, яких надихає природа Запорізького краю. Пізніше митці демонструють плоди такого творчого відрядження на свіжому повітрі, причому багато творів потім залишаються у Запоріжжі в якості подарунка місту.

На церемонії відкриття пленеру «Хортиця крізь віки–2018» у виставковій залі обласної організації Національної спілки художників заслужений художник України, голова Запорізької обласної організації Спілки художників України Ірина Гресик представила митців - учасників заходу і побажала їм плідного творчого пошуку. Також учасників пленеру привітав заступник Запорізького міського голови Валерій Еделєв.

- Тут, у виставковій залі Спілки художників, ми сьогодні бачимо, скільки чудових робіт стали результатом мистецьких пленерів у Запоріжжі впродовж минулих років. Близько 40 робіт з цієї виставки «Хортиця крізь віки» будуть представлені на Еко Форумі, який відкриється в Запоріжжі 30 травня. Нехай якомога більше людей бачитимуть і сприйматимуть природу Запоріжжя такою ж прекрасною, якою її змалювали учасники мистецького пленеру, - сказав Валерій Еделєв.

Цього року у пленері візьмуть участь 30 українських художників, 10 з яких приїхали до Запоріжжя за натхненням з Дніпра, Львова, Харкова, Сум, Одеси, Донецька та інших міст. Найстаршому учаснику 77 років (Анатолій Кіргеєв, Запоріжжя), наймолодшій 20 (студентка училища Ольга Мотика, Львів).

Учасники пленеру будуть творчо працювати на легендарному острові Хортиця, історико-культурному комплексі «Запорозька Січ», ознайомляться з музеєм запорозького козацтва та іншими історико-культурними надбаннями. Під час роботи пленеру плануються зустрічі з істориками та краєзнавцями, проведення майстер-класів з дітьми та творчою молоддю.