У Запоріжжі з візитом перебуває делегація з міста Магдебург

29.05.2018 11:51

Представники делегації візьмуть участь у другому спеціалізованому міжнародному Запорізькому екологічному форумі «Еко Форум 2018».

Серед учасників делегації - заступник міського голови Магдебурга Райнер Нітше, депутат міської ради Магдебурга Зьорен Хербст, представники комунального підприємства міста Магдебург, інженерної палати Землі Саксонія-Анхальт.

На «Еко Форумі 2018» вони представлять напрацювання Магдебурзького муніципалітету в сфері екології та енергозбереження. Також, вперше в Запоріжжі в рамках «Еко Форуму 2018» відбудеться театралізована презентація всесвітньо відомого експерименту німецького фізика XVII в. Отто фон Геріке «Магдебурзькі півкулі», присвячена 10-річчю співпраці між Запоріжжям і Магдебургом. Репетиція експерименту проходить сьогодні, 29 травня, в Кінному театрі.

Також, в рамках візиту, представники делегації Магдебурга вшанували пам'ять загиблих у Другій світовій війні та поклали квіти до меморіалу на Алеї Бойової Слави.

У 1654 в Регенсбурзі фон Геріке продемонстрував експеримент Рейхстагу в присутності імператора Фердинанда III. Після викачування зі сфери повітря, 16 коней, по 8 з кожної сторони не змогли розірвати півкулі. Коли ж в порожнину між півкулями впустили повітря, півкулі розпалися без жодного зовнішнього зусилля. У 1656 Геріке повторював експеримент у Магдебурзі, де він був бургомістром, а 1663 року — в Берліні з 24 кіньми. Оригінальні півкулі зберігаються в Німецькому музеї в Мюнхені.