Запорізьким підприємцям нагадали, що потрібно укладати договори на вивезення сміття

30.05.2018 14:50

Приватних підприємців Запоріжжя перевіряють на наявність договорів з вивезення сміття. Перевірками займаються представники районних адміністрацій і працівники інспекції з благоустрою міської ради. Сьогодні зокрема відвідали підприємців Олександрівського району за адресою вул. Українська 42. Тут в одному будинку розташувалися аптеки, перукарні, продуктові магазини, магазини одягу.
Останнім часом мешканці Запоріжжя нарікають на надлишок сміття в контейнерах. За ініціативи міського голови Запоріжжя Володимира Буряка, відповідальні органи взяли під контроль це питання. Відсутність договорів з підприємцями на вивезення сміття - одна з основних причин проблеми.
- Жителі міста нарікають, що їх контейнери переповнені сміттям. Це відбувається через те, що контейнери для населення не розраховані для ТПВ підприємців, тому відбувається переповнення. Іноді також буває, що жителі або підприємці укладають договори, але не оплачують послугу, через це сміття вивозиться рідше, ніж необхідно, бо, відповідно до розрахунків за укладеними договорами, сміття повинно вивозитися, наприклад, 2 рази на тиждень. Наше завдання - провести роз'яснювальну роботу і пояснити, що ми спільно повинні наводити порядок та чистоту в місті, - прокоментував заступник голови Олександрівської районної адміністрації Запорізької міської ради Сергій Шевченко.
Згідно з українським законодавством і правил благоустрою Запоріжжя, підприємці повинні укладати договори на вивезення твердих побутових відходів з профільними компаніями. Втім, фахівці стверджують - багато підприємців цей обов'язок ігнорують. Так, в Олександрівському районі зареєстровано 1016 нежитлових приміщень, з яких договір на вивезення сміття уклали лише 400 підприємців.

- Багато підприємців ведуть діяльність без наявності договору на вивезення твердих побутових відходів, що веде до перенакопиченню сміття на контейнерних майданчиках, адже окремо укладаються договори з мешканцями будинків, і окремо договори з підприємцями для вивезення сміття із нежитлових приміщень. Переконливе прохання до підприємців, відповідно до законів України та правил благоустрою Запоріжжя, укладати договори на вивезення сміття з профільними підприємствами, - розповіла начальник договірного відділу ТОВ «Вельтум-Запоріжжя» Оксана Горлова.
В ході перевірки представники Олександрівської райдержадміністрації та інспекції з благоустрою поспілкувалися з власниками бізнесу, перевірили наявність договорів і попередили - у разі відсутності необхідних документів підприємцям загрожують штрафи - від 340 до 1360 гривень.

- Відповідно до Закону України про відходи та згідно правил благоустрою Запоріжжя, кожен підприємець і суб'єкт господарської діяльності зобов'язаний укласти договір на вивезення твердих побутових відходів. Якщо він відсутній, складаються адмінпротоколи на власника приміщення, якщо власник відсутній в даний момент - залишається повідомлення, яке запрошує підприємця дати пояснення, - прокоментував головний спеціаліст-інспектор відділу координації діяльності та оперативного контролю в сфері благоустрою інспекції з благоустрою Запорізької міської ради Геннадій Семешко.

За словами фахівців, планують і надалі систематично перевіряти підприємців на наявність договорів для вивезення твердих побутових відходів.