У Запоріжжі на «Еко Форумі-2018» відтворили відомий дослід фізика Отто фон Геріке

30.05.2018 17:25

У Запоріжжі в рамках роботи Другого спеціалізованого міжнародного запорізького екологічного форуму - «Еко Форум-2018» представники делегації міста Магдебург повторили знаменитий експеримент «Магдебурзькі півкулі». У 1654 році в Магдебурзі його вперше поставив німецький фізик Отто фон Геріке, який також займав посаду бургомістра міста. Так учений продемонстрував силу тиску повітря.

Суть досліду в тому, що дві півсфери, порожні усередині, притискають одну до одної. Насосом викачують повітря, створюючи всередині вакуум, а далі намагаються розірвати їх. У сімнадцятому столітті вчений намагався зробити це за допомогою коней.

У Запоріжжі на майданчику біля виставкового центру «Козак-Палац» повторили все, як це було понад триста п'ятдесят років тому. Ця історична реконсрукція -  подарунок запоріжцям від делегації з Магдебурга на честь 10-річчя побратимських відносин між містами.

З вітальним словом до запорожців, які спостерігали за експериментом, звернувся віце-мер м. Магдебург Райнер Нітше.

- Цей експеримент став візитною карткою міста Магдебург. Ми сьогодні його ставимо на честь 10-ї річниці співпраці Магдебурга та Запоріжжя. Ми зі свого боку дуже вдячні міській владі за допомогу в організації, завдяки її участі ми змогли виконати всі технічні умови, щоб сьогодні показати вам цей експеримент, - зазначив Райнер Нітше.

В ході експерименту, щоб розділити сфери кулі запрягли вісім коней, але розірвати півсфери не вдалося. Тільки після того як в кулю запустили повітря, вона розкололась сама.

З великим задоволенням у реконструкції взяли участь і діти - гості Еко Форуму, які теж спробували розірвати "магдебурзькі півкулі" та особисто відчути силу тиску повітря.