Запоріжжя серед передових міст у напрямку боротьби з карантинними рослинами

01.06.2018 15:15

Цими днями в обласному центрі проходить Другий спеціалізований міжнародний запорізький екологічний форум – «ЕкоФорум-2018». Одна з ключових тематичних локацій третього дня заходу - «Боротьба з карантинними рослинами».

Тематичну локацію «Боротьба з карантинними рослинами» провели начальник управління з питань екологічної безпеки Гліб Золотарьов, начальник управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держспоживслужби в Запорізькій області Віктор Шиб, директор КРБП «Зеленбуд» Олексій Анохін. Учасники розповіли про програму боротьби з карантинними рослинами, яка була прийнята і реалізується з 2016 року в Запоріжжі.

- Програма реалізується третій рік. Вже є позитивна динаміка. Наприклад, за даними багаторічних досліджень медуніверситету, в активний період цвітіння карантинних трав відзначається зниження концентрації пилку амброзії в повітрі у два рази. Фахівці системи охорони здоров'я наводять таку статистику - на 8,7% зменшилася кількість звернень городян до лікувальних установ з алергією, - поінформував Гліб Золотарьов.

Також варто відзначити, що запорізька програма зацікавила і стала основою для розробки і реалізації подібних заходів в ряді міст України - Одесі, Херсоні, Полтаві, Кропивницькому, Харкові та інших.

Гліб Золотарьов підкреслює, що саме системний підхід в роботі дозволяє досягати позитивних результатів. На певних етапах в Запоріжжі застосовуються три методи боротьби з карантинними рослинами - механічний (4-7 кратні покоси), хімічний (обробка заражених амброзією територій спеціальним розчином, абсолютно нешкідливим для людей і навколишнього середовища), фітоцинотичний (обробка грунту і засівання багаторічних злаково-бобових сумішей, газонних трав або укладання рулонного газону).

У 2018 році КРБП «Зеленбуд» розпочало активну роботу за третім - фітоцинотичним - методом боротьби з карантинними рослинами. Олексій Анохін відзначив, що в кінці 2017 року була придбана сучасна спецтехніка - гідропосівна машина, яка вже випробувана в роботі.