У Запоріжжі представили головних лікарів Центрів первинної медико-санітарної допомоги

04.06.2018 11:40

Сьогодні відбулося вручення контрактів головним лікарям Центрів первинної медико-санітарної допомоги. Всі вони стали переможцями конкурсів на зайняття зазначених посад. Міський голова Володимир Буряк обговорив з медиками реалізацію міської програми розвитку первинної медицини, проблемні питання галузі, перспективи реалізації медичної реформи в Запоріжжі.

У Запоріжжі налічується вісім Центрів первинної медико-санітарної допомоги. Раніше у контрактів з головними лікарями завершився термін дії. Необхідно було провести конкурс, як того вимагає законодавство. В результаті були визначені переможці конкурсів, з якими і були підписані контракти. Сьогодні міський голова Володимир Буряк вручив ці контракти головним лікарям. Відзначимо, вони укладені на три роки.

Міський голова Володимир Буряк подякував медикам Центрів ПМСД за роботу. Володимир Буряк зазначив, що зараз охорона здоров'я в Україні знаходиться в стадії реформування. Це стосується і первинної ланки медицини. Однак в Запоріжжі багато в чому передбачили реформу, почавши реалізацію міської програми розвитку первинної медицини. Її мета - зміцнення матеріально-технічної бази Центрів ПМСД.

- Прийняли рішення приділяти підвищену увагу підтримці первинної медико-санітарної допомоги. Вже зараз можна сказати, що таке рішення було правильним. Завдання - дати можливість медикам працювати в гідних умовах. В результаті і пацієнти зможуть отримувати медичні послуги належного рівня, - заявив Володимир Буряк.

За інформацією директора департаменту охорони здоров'я міської ради Вікторії Ушакової, за три роки на виконання цієї програми з бюджету Запоріжжя було направлено майже 225 мільйонів гривень. Придбано 34 санітарних автомобіля, 94 електрокардіографа, понад 570 сумок-укладок і так далі. Майже 40 мільйонів гривень в 2016-2017 роках спрямовано на капітальний ремонт і реконструкцію медичних установ. Медики первинної ланки отримують доплати з бюджету міста.

З квітня в Україні стартувала медична реформа. В результаті змінюються принципи фінансування первинної медицини. Передбачається державне фінансування на кожного пацієнта в 370 гривень на рік плюс з урахуванням коригувальних коефіцієнтів залежно від віку.

Як зазначив міський голова, існує ще багато питань з недофінансуванням медичної субвенції, в тому числі і для первинної медицини. Однак ця проблема була піднята 21 травня на зустрічі представників Асоціації міст України в Кабінеті Міністрів України. Володимир Буряк висловив упевненість, що Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, уряд візьмуть до уваги позицію міст. Уже найближчим часом консультації з цього приводу пройдуть у Києві.

- Для мене головне, що навіть в умовах дефіциту міського бюджету ми не зупинили реалізацію програми розвитку первинної медицини. Було збережено надбавки медикам, які дозволили зберегти колективи медичних закладів. Можна було б сказати, що якщо грошей немає, то ми не будемо платити надбавки. Однак вважаю це неправильним. Якщо людина отримувала надбавку, заслужила її, то таку надбавку не можна забирати, - заявив Володимир Буряк.