Всесвітній день навколишнього середовища

05.06.2018 11:50

Щороку 5 червня світова громадськість відзначає Всесвітній день навколишнього середовища.

Щороку 5 червня світова громадськість відзначає Всесвітній день навколишнього середовища.

15 грудня 1972 р. Генеральна Асамблея ООН проголосила 5 червня Всесвітнім днем навколишнього середовища (резолюція 2994 (XXVII)), який має проводитись з метою поглиблення суспільного усвідомлення необхідності збереження та покращення довкілля. Вибір цієї дати обґрунтовано тим, що саме в цей день відкрилася Конференція ООН із проблем навколишнього середовища (Стокгольм, 1972), за результатами якої створено Програму ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП). Приводом до проведення цієї всесвітньої акції послужило звернення, що надійшло 11 травня 1971 року генеральному секретареві ООН. На конференції були присутні повноважні представники 113 держав світу. Звернення підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому у зв'язку із забрудненням навколишнього середовища.

«Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами» — так було поставлене питання в цьому зверненні.

Всесвітній день навколишнього середовища для ООН є одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього середовища, а також стимулювати політичний інтерес та відповідні дії. У 2000 році в цей день розпочато програму ООН «Тисячоліття довкілля – приступити до дій». Програма є ще одним нагадуванням людству про його роль в охороні довкілля.

Святкування цього Дня розраховане на те, щоб привнести людський фактор у питання охорони навколишнього середовища; дати народам світу можливість активно сприяти стійкому й справедливому розвитку; сприяти розумінню того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань є громади; а також роз’яснити корисність партнерських відносин, щоб у всіх країн і народів було більш безпечне й благополучне майбутнє.

З нагоди Всесвітнього дня навколишнього середовища у нашому місті вже другий рік поспіль відбувається один із наймасовіших екологічних заходів - спеціалізований міжнародний Запорізький екологічний форум «Еко Форум».

Шановні мешканці та гості міста! Щиро вітаємо всіх із Всесвітнім днем охорони навколишнього середовища!

Сподіваємось, разом ми зробимо навколишнє середовище кращим, і надалі не забуватимемо про його охорону та збереження природних скарбів.

Саме від нас залежить наше майбутнє!