У Запоріжжі проходять Дні сталої енергії

05.06.2018 13:15

Запоріжжя вже четвертий рік поспіль бере участь у заходах в рамках Європейського тижня сталої енергії. Цього року Дні сталої енергії в обласному центрі розпочалися 29 травня і завершаться 8 червня. Мета проведення заходів - поліпшення інформованості запорожців в питаннях економії і ефективного використання енергоресурсів, зменшення викидів парникових газів і захисту клімату. Сьогодні у великій залі Запорізької міської ради відбувся урочистий захід, присвячений Дням сталої енергії.

У заході взяли участь представники міської влади, вчителі шкіл, викладачі вишів, учні та студенти - учасники різних конкурсів, спрямованих на впровадження енергозберігаючих технологій.

З вітальним словом до учасників заходу звернувся перший заступник міського голови Сергій Мішок.

- У Запоріжжі триває робота в сфері енергозбереження, в сфері збереження природних ресурсів. Наше місто є одним з лідерів в Україні по залученню дешевих кредитних ресурсів. Ми ведемо переговори з Німецьким державним банком KFW щодо отримання кредиту на термомодернізацію бюджетних будівель: шкіл, садочків, лікарень. Крім того, ми пройшли всі етапи відбору і зараз знаходимося на фінішній прямій у питанні отримання кредиту від Європейського інвестиційного банку. Цей банк надає 9 містам України допомогу для реалізації масштабних проектів по тепломодернізації будівель. Нам вдалося залучити "кіотські" гроші. У Запоріжжі будуть встановлені сто ІТП за рахунок "кіотських" грошей як в житлових будинках, так і в будівлях бюджетної сфери. Це все сталося протягом року. Крім цього, є і наші бюджетні кошти, які ми також намагаємося вкласти в наше майбутнє, а саме в термомодернізацію. Прикладом є три дитячих садки, які практично готові,  розпочато роботи в трьох будівлях систем освіти і охорони здоров'я, - сказав Сергій Мішок.

В ході урочистого заходу учні шкіл - переможці Всеукраїнських проектів: «Школа енергії» і «Енергоефективні школи. Нова генерація» - представили свої роботи на тему енергозбереження.

Вчителі, викладачі, студенти та школярі, які взяли активну участь і зайняли призові місця в різних заходах на тему енергозберігаючих технологій, були нагороджені Почесними грамотами міської ради та листами Подяки від міського голови.

Відзначимо, що в рамках Днів сталої енергії в Запоріжжі на комунальних підприємствах «Водоканал», «Запоріжміськсвітло», концерн «Міські теплові мережі» проходять Дні відкритих дверей. В рамках другого спеціалізованого Міжнародного екологічного форуму пройшла робота секції «Енергоефективність та енергозбереження». Низка ОСББ проводять дні відкритих дверей і «круглі столи», в ході яких представляють результати реалізації проектів по термоізоляції будівель, установці автоматизованих індивідуальних теплових пунктів. Багато заходів проходить за участю дітей та молоді: конкурси малюнків, інформаційні години, бесіди та тренінги, пізнавально-розважальні заходи, книжкові виставки та кіно-акції.