Володимир Буряк проконтролював виконання робіт з ремонту смуги аеропорту

05.06.2018 13:15

Ремонт основної злітно-посадкової смуги Міжнародного аеропорту «Запоріжжя» в самому розпалі. Уже виконано бетонування ділянок смуги на площі чотирьох з половиною тисяч квадратних метрів. Все йде відповідно з графіком. Підрядники обіцяють вкластися у встановлені терміни. Сьогодні виконання робіт проконтролював міський голова Володимир Буряк.

Директор КП «Міжнародний аеропорт «Запоріжжя» Віктор Біскупський, представники підрядної організації ТОВ «Альтіс-Констракшн» доповіли про хід ремонту, який стартував 26 травня.

На першому етапі планується відремонтувати 7070 квадратних метрів залізобетонного покриття злітно-посадкової смуги. На сьогодні вже проведено вирізання запланованих ділянок та демонтаж цих дефектних плит. Триває бетонування ділянок, які ремонтуються.

Відповідно до технології встановлюють арматуру. Після цього заливають спеціальним бетоном. Вже проведена заливка на площі близько чотирьох з половиною тисяч квадратних метрів. Після бетонування необхідний час для застигання поверхні.

- Ремонтуємо смугу для підтримки її в належному технічному стані, забезпечення безпеки польотів. Всього цього року планується відремонтувати близько сімнадцяти тисяч квадратних метрів смуги. З них сім тисяч квадратних метрів - перший етап, який виконується зараз. Роботи йдуть згідно з графіком. Бетонування обраних ділянок обіцяють завершити 8 червня. Після цього необхідний час на застигання бетону, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова нагадав, що підрядникам встановлений конкретний термін завершення ремонту. Вже 15 червня аеропорт повинен відновити роботу в повному обсязі. Ніхто ці терміни переглядати не планує. Виконання ж другого етапу залежить від ряду факторів. За наявності фінансування і вирішення всіх організаційних питань ці роботи можуть бути виконані восени.

- Злітно-посадкова смуга відповідає нормам безпеки. Ремонти дозволяють підтримувати її в належному стані. При цьому аеропорт повинен працювати. Тому виконання другого етапу буде залежати як від наявності фінансування, так і від завантаженості аеропорту. Якщо вдасться вирішити фінансові та організаційні питання, то восени може бути виконаний другий етап ремонту смуги. Всього близько десяти тисяч квадратних метрів, що не ремонтувалися в минулому і поточному році, - заявив Володимир Буряк.

Директор аеропорту Віктор Біскупський нагадав, що в 2017 році вже було відремонтовано близько 15 тисяч квадратних метрів смуги. Ремонтувалися найбільш проблемні ділянки. Технологія себе виправдала. Відремонтовані відрізки смуги з честю витримали випробування перепадами температур в період зими, а також збільшенням кількості рейсів. Ремонту вони не потребують. Це підтвердила і сьогоднішня виїзна нарада, в ході якої Володимир Буряк зміг ознайомитися зі станом плит смуги, замінених минулого року. Відзначимо, загальна площа основної смуги запорізького аеропорту становить 105 тисяч квадратних метрів.

Саме тому в поточному році вирішено використовувати аналогічні методи. Обрані проблемні ділянки, на яких вирізують і демонтують плити. Після цього встановлюється арматура, яку заливають бетоном.

Подібні ремонти дозволяють підтримувати смугу в належному стані, забезпечують безпеку польотів. Це підтверджує той факт, що за результатами останньої позачергової перевірки Державіаслужби не висловлено претензій до безпеки польотів з Міжнародного аеропорту «Запоріжжя». У той же час такі роботи тільки частково вирішують проблему. Запорізькому аеропорту необхідна нова злітно-посадкова смуга. Однак її вартість з усім обладнанням складе 1,2 - 1,4 мільярда гривень.

Таких коштів у бюджеті Запоріжжя просто немає. Саме тому зараз міська влада веде активний діалог з Кабінетом Міністрів України про можливість державного фінансування будівництва смуги. Адже Міжнародний аеропорт «Запоріжжя» включений до державної програми розвитку аеропортів України.

- Сьогодні ми живемо у країні, яка веде війну. Тому просто говорити «дай грошей» було б неправильно. Коштів державного бюджету не вистачить на все. Зараз будується смуга в одеському аеропорту, який стоїть на першому місці в державній програмі розвитку аеропортів України. На другому місці в цій програмі Міжнародний аеропорт «Запоріжжя». Надалі ми також розраховуємо отримати державну підтримку будівництва нової смуги. Такі переговори вже розпочато, - сказав Володимир Буряк.

Нагадаємо, питання державного фінансування проекту міський голова Володимир Буряк підняв 21 травня під час розмови з Прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом. Міський голова висловив упевненість, що в результаті Запоріжжя зможе отримати відповідну державну підтримку в 2019 або 2020 році.