У Запоріжжі стерилізують та вакцинують бездомних тварин

06.06.2018 14:10

Минулого року в обласному центрі була затверджена міська програма поводження з безпритульними тваринами, яка розрахована до 2022 року. Один з важливих етапів її реалізації - регулювання чисельності бездомних собак і котів на вулицях міста шляхом стерилізації. Також виконується їх вакцинація. Сьогодні в рамках міської програми у Заводському районі були відловлені та спрямовані до ветклініки для проведення необхідних ветпроцедур ще п'ять бездомних собак.

Засилля бездомних тварин на вулицях проблема актуальна для багатьох міст. У Запоріжжі чисельність бездомних собак і котів з кожним роком тільки зростала, досягнув декілька тисяч, однак проблема ніяк не вирішувалася.

У 2017 року в місті прийнята програма поводження з безпритульними тваринами. Вже реалізуються її перші етапи. Зокрема, виконується стерилізація і вакцинація собак та котів. Така систематична робота дозволить гуманним способом скоротити чисельність бездомних тварин на вулицях міста.

Даними питаннями в місті займається КП «Побутовик». Для підприємства придбана спеціальна машина для перевезення до ветклініки відловлених безпритульних тварин. Після проведення тендерних процедур було визначено клініку, де виконуються всі необхідні процедури - вакцинація, стерилізація та чіпування.

- У травні проведено тендер. Тепер всі необхідні ветеринарні процедури проводяться в «Ветсвіті». Стерилізацію виконують тільки тварин жіночої статі. На сьогодні в рамках міської програми стерилізовано близько 100 бездомних собак і котів. Ці тварини були виловлені у різних районах міста. Планується відкриття ще однієї філії клініки, таким чином з'явиться можливість стерилізувати ще більшу кількість тварин, - зазначила інспектор по тваринах КП «Побутовик» Ольга Петренко.

Відловом собак займаються спеціальні ловці підприємства, також значно допомагають волонтери.

Сьогодні в Заводському районі спільними зусиллями комунальників і волонтерів були відправлені на стерилізацію ще п'ять бездомних собак.

- Волонтери Заводського району почали займатися кілька років тому стерилізацією бездомних собак, але тоді не було міської програми і для цього збиралися кошти. Вдячні, що тепер в місті працює така програма. Сьогодні ми транспортуємо разом з КП «Побутовик» до ветклініки відловлених безпритульних собак. Після їх - стерилізованих, чіпованих та щеплених повертають до зони проживання. Цуценят не буде, також у тварин пройде агресія, - розповіла волонтер по бездомним тваринам Заводського району Марія Говяда.

З питаннями стерилізації бездомних тварин можна звертатися до фахівців «Побутовик» за телефоном: 222 77 13.