Володимир Буряк розраховує, що зустріч з послами кількох країн принесе Запоріжжю практичні результати

08.06.2018 12:48

Сьогодні в міськвиконкомі відбувся офіційний прийом делегації послів країн Вишеградської четвірки. Міський голова Володимир Буряк зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Угорщини в Україні Ерно Кешкенем, Надзвичайним і Повноважним Послом Словацької республіки в Україні Юраєм Сівачеком, Надзвичайним і Повноважним Послом Чеської республіки в Україні Радеком Матула.

Відкриваючи захід, міський голова Володимир Буряк зазначив, що вперше в Запоріжжі зустріч проходить в такому форматі, коли в ній беруть участь посли відразу кількох країн.

- Сподіваюся, що ця зустріч в подальшому дасть практичні результати. Перш за все, це може бути реалізація спільних проектів - співпраця в сферах бізнесу, культури, туризму, інвестицій. Запоріжжя відкрите для діалогу, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова розповів про проекти та програми, які зараз реалізуються міською владою, показники бюджету, плани подальшого розвитку Запоріжжя, стан економіки міста та її провідні галузі, співпрацю з міжнародними фінансовими інститутами. Серед пріоритетних напрямків були названі ЖКГ, благоустрій міста, розвиток інфраструктури та ремонт міських доріг, програма «Безпечне місто», розвиток Міжнародного аеропорту «Запоріжжя», туристичної сфери.

Посли Угорщини, Словаччини, Чехії поінформували про історію взаємин країн з Україною, економічної і політичної співпраці, допомогу, яка надається Україні в різних сферах.

Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень повідомив, що головна мета приїзду послів країн Вишеградської четвірки - познайомитися з Запоріжжям, налагодити особисті контакти.

- Ми надаємо великого значення роботі з регіонами. Такі взаємовідносини сприятимуть в тому числі і зростання економічних зв'язків між нашими країнами, - підкреслив Ерно Кешкень.

Посол Словаччини Юрай Сівачек зазначив, що Словаччина зацікавлена в поглибленні співпраці з Україною, Запоріжжям у різних сферах, перш за все в економіці. Адже у Запоріжжя серйозний потенціал.

- Цікавить ваш особистий погляд на процеси децентралізації, які проходять сьогодні в Україні. Як ви бачите цей процес? Наскільки враховується позиція Запоріжжя з різних питань? - поцікавився Юрій Сівачек у Володимира Буряка.

Міський голова підкреслив, що реформа децентралізації була правильним рішенням. Позитивні результати децентралізації відчули і в Запоріжжі. Бюджет Запоріжжя виріс у декілька разів. У той же час, як і будь-який подібний механізм, реформа децентралізації потребує постійного вдосконалення. Цим займається Кабінет Міністрів України, Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, спільно з Асоціацією міст України.

- Запоріжжя має свою вагу. Входжу до складу Правління Асоціації міст України. Це організація, до якої прислухаються в Кабінеті Міністрів України. Зокрема зараз проходять консультації з ряду проблемних питань, які розглядалися 21 травня на засіданні в Кабміні, в якому я також взяв участь, - розповів Володимир Буряк.

Посол Чехії Радек Матула підкреслив, що Україна є важливим партнером для Чехії. Чехи співпрацювали і співпрацюють з регіонами нашої країни в бізнесі, освіті, культурі тощо. Чехія, як і інші країни Вишеградської четвірки, зацікавлена в активній роботі з різними регіонами України.

- Сьогодні ми приїхали не тільки для того, щоб ознайомитися з містом. Готові передати пропозиції щодо подальшої співпраці в різних сферах, - підкреслив Радек Матула.

Міський голова Володимир Буряк наголосив, що Запоріжжя зацікавлене у всебічній співпраці з різними країнами.

- Запоріжжя має великий потенціал. Існують можливості для інвестування. У тому числі і завдяки затвердженим зовсім нещодавно змінам до Генерального плану Запоріжжя. Міська влада готова на своєму рівні надати інвесторам максимальне сприяння, передбачене законодавством, - заявив Володимир Буряк.