У Запоріжжі понад 135 тисяч городян підписали декларації з лікарями

19.06.2018 16:50

У Запоріжжі триває кампанія з підписання декларації з лікарем. З 1 квітня кожен може обрати сімейного лікаря, педіатра або терапевта як свого основного лікуючого лікаря. Все, що потрібно - звернутися до відповідного медичного закладу і укласти декларацію з обраним лікарем.

Заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров на своєму досвіді перевірив, наскільки швидко і доступно можна підписати таку декларацію. Для оформлення він звернувся до Центру первинної медико-санітарної допомоги №10.

Завдання міської влади - збільшити бюджет для охорони здоров'я. Один з механізмів для цього - нова система взаємодії медичних працівників первинної ланки з пацієнтами, яка запрацює після підписання відповідних декларацій. Про це розповів заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров.

- Зараз для міста утримання первинної медичної ланки обходиться близько 360 млн грн. З яких держава дала тільки 130 млн грн. Тобто ми розуміємо, що всю цю різницю покриваємо за рахунок запорізьких платників податків, за рахунок місцевого бюджету. Зараз вдалося трохи поліпшити ситуацію - мер Запоріжжя їздив на Асоціацію міст і підіймав це питання, і зараз нібито ще будуть додатково 60 мільйонів гривень, але це все проблему не вирішує. Якщо модель фінансування буде через декларації, первинна медицина може отримати на 15-20% більше фінансування, але для цього потрібно укладати декларації. Ось на своєму прикладі вирішив показати, як це все працює, як обрати сімейного лікаря. Укласти декларацію легко, створені всі умови, щоб людина уклала її в будь-якому з 8 центрів первинної медико-санітарної допомоги, - сказав Анатолій Пустоваров.

На сьогодні в Запоріжжі понад 135 тисяч городян вже уклали декларацію з лікарем. Особливий ажіотаж серед населення відзначався в квітні і травні - розповідають медичні працівники. Так, співробітники Центру первинної медико-санітарної допомоги №10 в день укладали від 200 до 500 декларацій. До червня в даній установі подано понад 16 тисяч декларацій. Однак зараз йде спад ажіотажу, стверджують фахівці і закликають запоріжців бути більш активними.

-У нас 6 адрес нашого центру  - приміщення 3-ї лікарні, 6-ї лікарні, колишня друга дитяча, острів Хортиця - працює по кілька пунктів в кожній точці для укладення декларацій, і в суботи працюємо теж. Так, і тут, в Центрі первинної медико-санітарної допомоги на бульварі Шевченка, ми теж приймаємо заявки на декларації і в суботу включно. Сам процес укладення декларації займає не більше 7 хвилин, - розповіла головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги №10 Тетяна Глотова.

Все, що потрібно для укладення декларації - паспорт, ідентифікаційний код, і мобільний телефон.