Запоріжців попереджують про ризики використання пестицидів

21.06.2018 11:15

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, в період проведення весняно-польових робіт почастішали скарги населення на застосування суб’єктами господарювання пестицидів на полях поблизу житлових будинків.

Спеціалісти ГУ Держспоживслужби наголошують, що санітарно-захисна зона між оброблюваним об’єктом та житловими приміщеннями повинна бути при наземному обприскуванні не менше 300 м, при авіаційному – 1000 м. Всі роботи із пестицидами мають проводитися в ранкові та вечерні години при мiнiмальних висхiдних повiтряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у деннi години у похмурi i прохолоднi днi з температурою навколишнього повiтря нижче +10 °C.

З метою охорони населення та бджіл від дії пестицидів адміністрація господарства перед початком проведення кожної хімічної обробки має сповістити населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та бджолярів про місця, строки і методи застосування пестицидів.

Для допомоги фермерам в налагодженні співробітництва з бджолярами при обробці полів в Україні створена єдина он-лайн карта пасік та полів (https://www.grand.expert/).

Спеціалісти ГУ Держспоживслужби інформують, що потрапляючи до організму людини, отрутохімікати навіть в невеликих кількостях, викликають порушення функціонального стану, що проявляється певними клінічними симптомами, дія яких залежить від виду речовини.

У разі отруєння пестицидами, постраждалому необхідно надати першу допомогу. Перш за все вивести на чисте повітря.

Далі, проводяться дії, направлені на видалення отрути з організму людини: зняти забруднений пестицидами одяг, змити отруту з шкіряних покровів достатньою кількістю води, при пероральному отруєнні необхідно провести промивання шлунку. Та звернутись до лікувального закладу для надання допомоги постраждалому.

Під час зберігання та використання цих речовин необхідно чітко дотримуватись правил техніки безпеки, особистої гігієни, використовувати засоби індивідуального захисту, респіратори, протигази тощо.