У Запоріжжі питання боротьби з карантинними рослинами - на контролі міської влади

26.07.2017 15:01

Сьогодні заступник міського голови Валерій Еделєв під час виїзної наради проконтролював роботи по ліквідації амброзії на кільці по вул. Діагональній.

У нараді взяли участь начальник управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради Гліб Золотарьов, директор комунального ремонтно-будівельного підприємства «Зеленбуд» Олексій Анохін.

В обласному центрі у 2016 році була прийнята Програма боротьби з карантинними рослинами міста Запоріжжя на 2016-2025 роки. Головна мета програми - проведення комплексних заходів з виявлення та ліквідації осередків амброзії. Програма включає 3 методи боротьби: механічний, хімічний і фітоценотичний.

Механічний метод передбачає скошення і видалення з коренем карантинних рослин. Хімічний метод - обробку амброзії органо-мінеральними препаратами. Фітоценотичний метод - це знищення амброзії шляхом орання ґрунту, подрібнення кореневої системи карантинних рослин і засівання території трав'яною сумішшю або укладання рулонних газонів.

- У цьому році ми вже виконали перший етап боротьби з амброзією, за даними райадміністрацій, проведений 2-4 кратний покіс її осередків, - розповів Валерій Еделєв. - Це механічна обробка. На сьогодні у нас вже викошено близько 780 гектарів трави, що на 100 гектарів більше, ніж минулого року. Ми розпочали хімічну обробку цих осередків. У нас є висновок компетентних органів, що хімічний препарат, який ми застосовуємо, є безпечним і повністю відповідає нормативним документам. Це розробка запорізьких фахівців. Хочу відзначити, що наша програма боротьби з амброзією перша в Україні, її вже перейняли й успішно використовують чимало інших міст. Міська влада системно бореться з амброзією протягом останніх трьох років. У минулому і позаминулому році до нас приєдналися великі промислові підприємства, які підписали меморандум і в його рамках допомагають нам в цій роботі. А ось обласне управління лісового та мисливського господарства не веде роботу щодо боротьби з амброзією, хоча в межах міста знаходяться великі території, що відносяться до їх відомства. Їх потрібно обробляти. Ми вже звернулися до губернатора з проханням допомогти, також плануємо звернутися до Міністерства екології та народних депутатів.

Фітоценотичний метод в Запоріжжі застосовується поки тільки в міських парках. Для його більш широкого застосування необхідне придбання гідропассивної машини, за допомогою якої вдасться досягти максимального засівання територій газонною травою.

Для контролю за реалізацією Програми боротьби з карантинними рослинами в Запоріжжі була створена постійно діюча робоча група. Також працює гаряча лінія. Зателефонувавши за номером телефону: 233-98-33, кожен житель міста може повідомити про місця розповсюдження амброзії. Ця інформація направляється в райадміністрації. При райадміністраціях працюють оперативні бригади, які виїжджають на ліквідацію осередків карантинних рослин.