Президент України Петро Порошенко перебуває з робочою поїздкою у Запоріжжі

22.06.2018 18:15

Сьогодні у Запорізькій області з робочою поїздкою перебуває Президент України Петро Порошенко. У рамках візиту відбулось відвідування військової частини, казенного підприємства «НВК «Іскра» та перевірка ремонту дороги «Запоріжжя – Дніпро».

Першим місцем де побував сьогодні Президент України Петро Порошенко стала військова частина 3029 Національної гвардії України. Це 9-й полк оперативного призначення НГУ, який базується у Запоріжжі. Тут відбулась церемонія вшанування пам’яті загиблих військовослужбовців з нагоди Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.

Звертаючись до військовослужбовців 9-го полку оперативного призначення, Голова держави сказав:

- 22 червня назавжди залишиться у пам’яті українців. Чотири роки Україна веде війну. Ці роки змінили світогляд українців. Знову у вжитку з’явилися такі слова, як загиблі, окуповані території. А також доблесть та самопожертва, які притаманні військовослужбовцям Збройних Сил, Національної гвардії України.

Бійці цієї військової частини захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України на сході країни з березня 2014 року. Виконували бойові завдання у районі Амвросіївки, Маріуполя, Луганська, Донецька, Слов’янська. Загалом безпосередню участь в АТО взяли 1680 військовослужбовців частини.

Національні гвардійці також беруть участь у забезпеченні безпеки та громадського порядку у Запоріжжі. Багато з них нагороджені державними нагородами.

Доводилося їм і втрачати своїх товаришів. За час АТО загинуло три військовослужбовця полку. Серед загиблих «Герой України» Богдан Завада, який указом Президента України Петра Порошенка був удостоєний цього звання посмертно, за виняткову мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності Української держави. Сьогодні на заході були присутні Тетяна та Олексій Завада, дружина та син Героя.

Голова держави запропонував вшанувати хвилиною мовчання пам’ять загиблих захисників України різних поколінь.

Петро Порошенко вручив орден «За мужність» ІІІ ступеня ветерану Другою світової війни Івану Залужному, онук якого загинув захищаючи Україну.

- Низький уклін Вам за те що Ви зробили, а також за Вашого онука Героя. Нікому нас не перемогти, поки у нас є такі представники старшого покоління, які передають свій досвід молоді, - зазначив Президент України, звертаючись до ветерана.

Іван Залужний висловив впевненість в остаточній перемозі, адже сучасні молоді захисники України нікому не дадуть завоювати українську землю.

Президент України наголосив на важливості прийняття ініційованого ним Закону України «Про національну безпеку», подякував народним депутатам України за підтримку цього документу. Петро Порошенко зазначив, що новий закон сприятиме посиленню обороноздатності нашої країни.

Президент також відвідав казенне підприємство «Науково-виробничий комплекс «Іскра». Це підприємство є провідним розробником і виробником наземної радіолокаційної техніки для Збройних Сил України. Ознайомився з виконаним ремонтом дороги на трасі, що з’єднує Запоріжжя з Дніпром.