У Запоріжжі підвищили тарифи на вивезення сміття. «Вельтум-Запоріжжя» взяв на себе зобов'язання із закупівлі контейнерів, оновлення техніки

25.06.2018 12:05

Протягом найближчого року підприємство «Вельтум-Запоріжжя» має придбати і розмістити на контейнерних майданчиках 500 додаткових контейнерів для сміття, залучити шість додаткових машин для вивозу сміття (в тому числі одну для збору вторинної сировини), запустити пілотний проект з роздільного збору сміття в Комунарському районі. Також підприємство взяло на себе зобов'язання щодо підвищення заробітної плати своїм працівникам. Такими є вимоги Меморандуму про співпрацю між ТОВ «Вельтум-Запоріжжя» і виконавчим комітетом Запорізької міської ради. Його виконання - обов'язкова умова підвищення тарифів на вивезення ТПВ.

Виконавчий комітет Запорізької міської ради також підтримав рішення про підвищення тарифів на вивезення сміття в Запоріжжі. При цьому виконком погодив Меморандум про співпрацю з ТОВ «Вельтум-Запоріжжя», яке здійснює вивезення сміття в місті. У разі невиконання його умов щодо придбання додаткових контейнерів для ТПВ, залучення нової техніки і так далі виконком отримує право на одностороннє розірвання Меморандуму і зниження тарифу на вивезення ТПВ.

- До питання зміни тарифів ми йшли досить довго. Приблизно півроку підприємство зверталося з пропозиціями про їх зміну. Був період, коли ситуація з вивезенням сміття була не найкраща. Зараз вона почала поліпшуватися, хоча претензії все одно є. Пропоноване підвищення тарифу пов'язане зі зростанням ціни на паливо, підвищенням мінімальної заробітної плати і так далі, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова підкреслив, що прийняття рішення про коригування тарифу було б неможливим без узгодження Меморандуму. Це правильно, адже міська владу, громада повинні мати гарантії і механізми впливу на ситуацію з вивезенням сміття в місті.

- Підприємство зобов'язалося закупити і встановити 500 нових контейнерів, залучити шість одиниць додаткової техніки для збору сміття. Якщо це не буде зроблено, то виконком має право в односторонньому порядку знизити тарифи. Це прямий важіль впливу на роботу підприємства, виконання ним своїх зобов'язань щодо якісного надання послуг, - зазначив Володимир Буряк.

В результаті місячна плата за одну людину за вивезення сміття в багатоповерховому будинку становить тепер 18,60 гривень, в приватному секторі - 18,76 гривень.

Нагадаємо, певний період ситуація в сфері вивезення сміття була досить непроста. Зараз вона почала змінюватися в кращий бік. Це стало результатом спільної роботи компанії «Вельтум-Запоріжжя», районних адміністрацій, профільних департаментів міської ради, комунального підприємства «Комунсантрансекологія».

«Вельтум-Запоріжжя» продовжує впроваджувати нову систему вивезення ТПВ в приватному секторі, встановлюються нові сміттєві баки, оновлюється парк техніки. Не можна сказати, що ситуація нормалізувалася повністю. Однак позитивна динаміка є.

В ході обговорення зазначалося, що підвищення тарифу на вивезення сміття є економічно обґрунтованим. Чинний до останнього часу тариф не тільки не давав підприємству розвиватися, здобувати нову техніку, обладнання, а й ньому покривав усі витрати. Адже за останній рік відбулося значне підвищення вартості паливно-мастильних матеріалів, запчастин для техніки.

Досить сказати, що заміна одного сміттєвого бака обходиться в суму близько восьми тисяч гривень. Це при тому, що підприємству зараз необхідно продовжувати активну роботу по заміні старих та встановленню додаткових баків для сміття.

Питання про рівень підвищення тарифу розглядався дуже ретельно. З урахуванням зауважень і пропозицій міської влади «Вельтум-Запоріжжя» знизив пропонований рівень тарифу на вивезення сміття. Був знайдений компромісний варіант, який не так сильно вдарить по кишені запорожців. При цьому підприємство отримає можливість розвиватися.

Це - головна умова, при якій підприємство «Вельтум-Запоріжжя» зможе забезпечити безперебійне надання послуги з вивезення ТПВ, продовжуючи при цьому покращувати якість цієї послуги.