В Запоріжжі триває системна робота по боротьбі з амброзією

10.07.2018 11:30

В обласному центрі третій рік поспіль реалізується міська програма по боротьбі з карантинними рослинами, розрахована до 2025 року. Виконується вона в кілька етапів. Важливий акцент зроблений на системності виконання заходів, що дає свої позитивні результати - вогнищ амброзії в місті меншає.

В рамках міської програми по боротьбі з карантинними рослинами в Запоріжжі застосовуються поетапно три методи – механічний (покоси), хімічний (обробка територій заражених амброзією спеціальними препаратами), фітоцинотичний (засівання зелених зон травами, які пригнічують карантинні рослини).

За даними управління з питань екологічної безпеки міської ради, у 2018 році в районах Запоріжжя виконані 1 та 3 кратні покоси зелених зон. У тому числі охоплені даною роботою території, заражені амброзією, загальною площею 833,42 га. У порівнянні з минулим роком обсяги робіт зросли. У 2017 році за такий же період було покошено 607,2 га територій.

Всього в поточному році виявлено 156 вогнищ поширення амброзії. На сьогодні з них локалізовано 53 (механічним і хімічним методами).

Хімічний метод боротьби з амброзією застосований на загальній площі 6,98 га.

На телефон «Гарячої лінії» по боротьбі з амброзією від городян надійшло 16 звернень.

Крім того районними адміністраціями проводяться рейди-перевірки по виявленню міст зростання карантинних рослин та з утримання територій у належному фітосанітарному стані. Мобільними групами виявлено 63 подібних правопорушення, зроблені відповідні попередження.

Також нагадаємо, що з 2018 року в Запоріжжі приступили до нового методу боротьби з карантинними рослинами – фітоцинотичного. З цією метою для КРБП «Зеленбуд» придбана гідропосівна машина. Нова техніка і метод вже випробувані на деяких територіях, які були ретельно опрацьовані і засіяні травами.