У Запоріжжі під час засідання робочої групи розглядали питання боротьби з амброзією

27.07.2017 14:25

Сьогодні у малій залі міської ради відбулося засідання постійно діючої робочої групи, яка контролює реалізацію міської Програми боротьби з карантинними рослинами.

Програма була прийнята на 2016-2025 роки. Головна її мета - проведення комплексних заходів з виявлення та ліквідації осередків амброзії.

Під час наради були розглянуті питання виконання протокольних доручень попереднього засідання. Керівники комунальних підприємств і департаментів, управлінь, районних адміністрацій Запорізької міської ради відзвітували про виконану роботу.

Як зазначив голова робочої групи, заступник міського голови Валерій Еделєв, системна боротьба з амброзією в Запоріжжі проводиться третій рік поспіль.

- Завдяки міській програмі, заходи щодо боротьби з амброзією реалізуються чітко і послідовно, - розповів Валерій Еделєв. - Площі амброзії помітно зменшилися. Але це ще не перемога, це маленький крок уперед. Ми звернулися до директорів комунальних підприємств і керівників департаментів: зростання амброзії в першу чергу на території дитячих дошкільних закладів, шкіл, парків - неприпустиме. Невирішеним поки залишається питання боротьби з амброзією на територіях, що належать до відомства лісгоспу. Це державне підприємство і, на жаль, на сьогодні, його керівник нічого не робить в плані роботи щодо знищення цієї карантинної рослини.

Механічним методом у Запоріжжі амброзія знищена на території майже 800 га, що на 100 га більше, ніж за аналогічний період минулого року. На багатьох ділянках фахівці почали використовувати другий метод - хімічний. Це обробка амброзії органо-мінеральними препаратами.

- Далі фітоценоз - це третій метод, - розповів Валерій Еделєв. - Нам потрібно висаджувати нові газони. Висадити газон важко, але це не головна проблема. Головна проблема його утримувати, поливати і доглядати. Це вимагає великих витрат. Нам ще багато чого треба зробити. Але це боротьба, яку повинні вести всі: і комунальні, і приватні підприємства, і кожен житель міста.

В ході наради представники громадськості висловили думку про те, що програма боротьби з амброзією повинна бути прийнята на державному рівні. Адже питання повного знищення амброзії дуже важко вирішити на території окремого регіону, адже насіння амброзії розноситься вітром на сотні кілометрів.