У Запоріжжі амброзію знищують за допомогою спеціального хімпрепарату

19.07.2018 12:20

В обласному центрі триває реалізація міської програми, спрямованої на боротьбу з карантинними рослинами. Починаючи з весни ведеться регулярний покіс трав, в тому числі карантинних. У районах приступили до другого методу боротьби - хімічного. Сьогодні в Заводському районі за допомогою спецрозчину обробляли амброзію, що росте на ділянці вздовж дороги вулиці Діагональної.

Міська програма по боротьбі з карантинними рослинами реалізується третій рік. Передбачено комплекс заходів, поетапне виконання яких дозволить вирішити актуальну проблему для багатьох запорожців, які страждають на алергію. 

На сьогодні в Запоріжжі застосовується три методи боротьби з амброзією - механічний (покоси), хімічний (обробка спеціальним розчином) і фітоценотичний (засівання територій зелених зон травою гнітючою амброзію).

 Фахівці відзначають, що за такий невеликий період результати вже видно - територій заражених амброзією стає менше. Програма ця розрахована до 2025 року.

У районах міста приступили до активних робіт зі знищення амброзії спеціальним хімпрепаратом. Сьогодні таким чином були оброблені карантинні бур'яни в Заводському районі на ділянці вздовж проїжджої частини вулиці Діагональної.

  - Третій рік Запоріжжя комплексно підходить до вирішення проблеми з карантинними травами. Виділяється фінансування. КРБП «Зеленбуд» в районі ведеться регулярний покіс трав. З початку сезону було покошено території загальною площею близько 37 га. Зараз підрядною організацією виконуються роботи, які передбачають обробку амброзії спеціальним хімпрепаратом. Спостерігаючи за територіями, які оброблялися в минулі роки, ми помічаємо, що амброзії стає менше, - зазначив голова районної адміністрації Запорізької міської ради по Заводському району Андрій Баєв.

Перевага хімічного методу у тому, що спецпрепарат діє тільки на амброзію, не наносячи шкоди оточуючому середовищу – іншим рослинам, тваринам, людям. Вже через 15 хвилин стає помітним, що карантинний сорняк починає в’янути, на наступний день пригнічується і корнева система – таким чином він знищується раз і назавжди. 

Всього заплановано хімічний метод боротьби з амброзією застосувати на території Заводського району загальною площею близько 6 га. Охоплені території уздовж пішохідних маршрутів руху, зупинок громадського транспорту, також роботи виконуються з урахуванням звернення городян. Наступні об'єкти - вулиці Південне шосе, Північне шосе, Демократична та інші.