Вже 55 років КП «Запоріжміськсвітло» робить місто світліше

20.07.2018 14:30

Запорізьке КП «Запоріжміськсвітло» відзначило ювілей. За 55 років роботи підприємства у місті були побудовані десятки тисяч нових об'єктів зовнішнього освітлення. Сьогодні КП «Запоріжміськсвітло» обслуговує близько 42 тисяч світильників. Тривають роботи по будівництву нових мереж на вулицях і у дворах Запоріжжя, де освітлення не було, та реконструюються старі об'єкти.

18 липня 1965 року в Запоріжжі було створено і почало працювати КП «Запоріжміськсвітло». На той момент на балансі місцевих рад значилося 2207 світильників, 25 км мереж. Управління системою зовнішнього освітлення - її увімкнення та вимикання - фахівці виконували в ручному режимі, виїжджаючи безпосередньо на об'єкт. Для того, щоб дістатися до світильника та замінити лампу, застосовували переносні дерев'яні сходи.

За 55 років роботи підприємства все значно змінилося. Сьогодні на КП «Запоріжміськсвітло» використовується необхідна спецтехніка - обслуговування мереж виконується з автовишок, управління системою автоматизовано. Приділяється окрема увага питанням енергозбереження. При будівництві нових мереж або реконструкції встановлюються сучасні світильники, які при меншому споживанні електроенергії дають велику більшу світловіддачу, ніж старі лампи.

Кількість обслуговуваних КП «Запоріжміськсвітло» світлоточок збільшилася до 42 тисяч (в 19 разів). З них 5700 становлять економні світлодіодні світильники. Протяжність мереж на сьогодні становить 1360 км, що в 53 рази більше, ніж з моменту початку роботи підприємства.

Системою зовнішнього освітлення на сьогодні забезпечено більш ніж 1248 вулиць Запоріжжя.

На сьогодні фахівці контролюють якість і рівень освітлення вулиць, площ міста, підземних переходів, парків, скверів, архітектурно-декоративного підсвічування, виконують необхідні роботи з експлуатації та утримання мереж в належному технічному стані.

Протягом останніх трьох років значно додалося роботи по будівництву нових об'єктів - на вулицях і внутрішньодворових територіях там, де освітлення ніколи не було, також реконструюються старі об'єкти.

У планах на 2018 рік виконати реконструкцію та будівництво мереж зовнішнього освітлення по 44 об'єктам. Будуть встановлені близько 350 електроопор, 1 664 сучасних світильників, прокладено 35 км проводу СІП.

Крім того в 2017 році на баланс підприємства була передана система освітлення шкіл і дитячих садів (більше 200 об'єктів), в 2018 - світлофорні об'єкти міста (193 об'єкти).