Запоріжці внесли свої пропозиції до плану розвитку Привокзальної площі

23.07.2018 11:40

Запоріжці долучилися до обговорення плану розвитку Привокзальної площі. Вони стали учасниками семінару-практикуму, присвяченого питанню візуалізації та дизайну важливого міського середовища - території привокзальної площі перед залізничним вокзалом "Запоріжжя I".

В приміщенні Туристичного інформаційного центру з ініціативи департаменту архітектури та містобудування міської ради пройшов семінар-практикум, присвячений питанням розвитку Привокзальної площі.

На сьогодні в місті опрацьовується даний проект. Планується, що площа стане затишною і комфортною для перебування гостей міста і його жителів з урахуванням потреб пішоходів, автовласників, включаючи її зовнішню привабливість. Однак в даному питанні важливо почути і врахувати думку городян.

- Є безліч питань, пов'язаних і транспортом, облаштуванням, землекористувачами та інші. Їх вирішення можливе шляхом розробки детального плану територій. Це такий документ планового характеру, який згідно законодавства, якщо він затверджений виконавчими органами і виготовляється на замовлення запорізької громади, дозволяє виробити комплексний підхід. Після чого замовляються робочі проекти - озеленення, благоустрою. Сьогоднішня зустріч - це перший етап. Ми хочемо розповісти про плани і почути громаду, - зазначив виконуючий обов'язки директора департаменту архітектури та містобудування міської ради Павло Назаренко.

Головний архітектор проекту з розробки детального плану розвитку Привокзальної площі Дмитро Романов поділився напрацюваннями:

- Площу бачу озелененою з упорядкуванням транспортних і пішохідних потоків, велопарковками, сучасними малими архітектурними формами, добудованими недобудовами. Необхідно розчистити територію від зайвих архітектурних форм, які заважають руху і в цілому сприйняттю. Це буде сучасна, затишна площа, що відповідає тому, як повинні виглядати «головні ворота» міста, - сказав Дмитро Романов. 

Для вивчення думки і потреб населення була запрошена команда урбаністів – експерти з Одеси, які мають досвід роботи над низкою проектів з розвитку та благоустрою міських територій.

- Ми виступаємо як ініціатори партисипативного підходу, коли крім архітектора і проектувальника працюють і городяни. Їх погляди дуже важливі. Використовуємо аналітичне проектування. Приїхавши кілька разів в Запоріжжя, проаналізували площу – куди ходять люди, маршрути, що необхідно для їх більш комфортного перебування. На сьогодні це некомфортне середовище - крім величезної парковки, нічого більше немає. Хочемо разом з городянами виділити больові точки і позитивні моменти, які необхідно підсилити, - підкреслила архітектор, дизайнер архітектурного середовища Жанна Кисельова.

Городяни, які прийшли на зустріч, активно включилися в роботу, внесли безліч пропозицій - якою вони бачать в майбутньому площу перед залізничним вокзалом "Запоріжжя I". За результатами семінару буде розроблено стратегію (модель) розвитку площі Привокзальної. Організатори відзначили, що плануються зустрічі з городянами, на яких будуть представлені вже конкретні проекти.