У Запоріжжі розробляють нову концепцію архітектурного середовища міста

25.07.2018 13:05

У Запоріжжі розпочалося триденне обговорення нового архітектурного стилю міста. Проект носить назву «Код міста», і ініційований Департаментом архітектури та містобудування Запорізької міської ради. Головна мета - створити єдиний сучасний вигляд Запоріжжя, підвищити інвестиційну привабливість міста.

Концепція архітектурного міського середовища «Код міста» - це новий для України проект, який допоможе модернізувати Запоріжжя, зробити його цікавим і комфортним для жителів і туристів. В рамках проекту планується створити єдиний стиль в оформленні фасадів, зовнішньої реклами, елементів благоустрою на головних вулицях і в місцях великого скупчення людей.

З 25 до 27 липня у приміщенні Туристичного інформаційного центру проходять тематичні круглі столи, в яких може взяти участь кожен бажаючий. Фахівці збирають думки городян, їх бачення нового вигляду міста. Вони узагальнять ідеї і на їх основі розроблять «код міста».

- Код міста - це загальний вид Запоріжжя, сприйняття вулиць, об'єктів тяжіння людей. Ми вибрали всі основні вулиці, які є характерними для міста. Вони є обличчям міста, тому важливо перетворити їх в першу чергу. Код міста - це не тільки зовнішній дизайн, вивіски, оформлення фасаду. Ми будемо вдаватися в деталі: визначати основні кольори, стилістику, щоб скласти загальну картину, - пояснив Павло Назаренко, в.о. директора департаменту архітектури та містобудування Запорізької міської ради.

Розробкою проекту займається ТОВ «Інститут Харківпроект» - Харківська проектна організація, яка надає проектні послуги в багатьох містах України.

- Ми провели візуальне обстеження міста, виявили найбільш цікаві місця для поліпшення візуального сприйняття. Потрібно відзначити, що архітектура Запоріжжя добре збереглася - необхідно просто підкреслити її самобутність, що можна зробити завдяки створенню єдиного архітектурного стилю. Це дуже цікавий і важливий проект, реалізація якого значно підвищить імідж міста, - розповів Костянтин Соболєв, ведучий архітектор, керівник групи проектування ТОВ «Інститут Харківпроект».

Результатом роботи стануть Довідники з архітектурно-художнього облаштування фасадів і споруд уздовж магістралей і вулиць Запоріжжя.