Сквер Театральний відкриють у вересні

02.08.2018 11:52

Реконструйований сквер Театральний відкриють у вересні. Роботи вийшли на завершальну стадію. Тут уже поклали плитку, облаштували сходи, висадили дерева. Залишилося встановити ліхтарі, лавочки, обладнати систему поливу, облаштувати газони та висадити частину чагарників. Сьогодні хід реконструкції проконтролював міський голова Володимир Буряк.

Реконструкція скверу Театрального стартувала в минулому році. З самого початку проект був розрахований на два роки. У 2017 році були виконані демонтажні роботи, проведено вертикальне планування території, облаштування підпірних стінок, фундаменту під постамент, нових залізобетонних сходів і пандусів, стіни з керамічної цегли. Була підготовлена основа під бруківку, почалося її укладання. Всього було освоєно близько п'яти мільйонів гривень.

- Усі заплановані на минулий рік роботи були виконані у встановлені терміни. Вдячний підряднику, який відновив реконструкцію в цьому році, як тільки дозволили погодні умови. Сьогодні важко знайти хорошого підрядника, але на цьому об'єкті жодних претензій до якості і термінів робіт немає, - зазначив Володимир Буряк.

У 2018 році роботи продовжилися, як тільки дозволили погодні умови. При цьому в проект були внесені удосконалення. Вони стосувалися конструкцій опор освітлення, декоративної кладки, підпірної стіни, будівництва додаткових пандусів і системи зливових лотків і так далі.

- Роботи підходять до завершення. У вересні сквер Театральний буде відкритий. Вже зараз видно, що це буде прекрасне місце відпочинку. Сквер добре впишеться в існуючий тут архітектурний комплекс, з урахуванням театру ім. Магара, краєзнавчого музею, - підкреслив Володимир Буряк.

Відзначимо, реконструкція скверу Театрального перебувала на постійному контролі міського голови Володимира Буряка. Зокрема за результатами одної з виїзних нарад міський голова Володимир Буряк доручив передбачити в рамках робіт монтаж в сквері Театральному системи поливу, що і було зроблено.

- З урахуванням чотирьохрівневого скверу, висаджених тут зелених насаджень зрозуміло, що система поливу тут потрібна. Необхідні зміни в проект внесено, система поливу буде змонтована. Зараз вже йде робота по передачі зелених насаджень для догляду КП «Зеленбуд». На сьогоднішній нараді виникли зауваження щодо стану кількох дерев, проте їх замінять, - повідомив Володимир Буряк.

Міський голова Володимир Буряк зазначив, що за попереднім планом роботи в сквері Театральному повинні були завершити наприкінці серпня. Звучали пропозиції урочисто відкрити його до Дня Незалежності. Однак за підсумками сьогоднішньої наради було прийнято інше рішення.

- Роботу потрібно виконувати якісно, не прив'язуючись до урочистих дат. Це відноситься і до скверу Театрального. Тому поставив завдання - виконати реконструкцію так, щоб не повертатися до об'єкта для усунення недоробок вже через кілька місяців. Роботи повинні бути завершені в першій половині вересня, - заявив Володимир Буряк.

Проект реконструкції скверу був розроблений ще в 2013 році. За зверненням Олександрівської райадміністрації за підтримки народного депутата України Петра Сабашука в 2017 році на об'єкт було виділено 5 млн. грн. з державного бюджету.

Міський голова Володимир Буряк подякував Петру Сабашуку за підтримку міських проектів. На думку міського голови, важливо, коли в місті є народні депутати, які постійно допомагають місту і беруть участь в його розвитку, а не приїжджають до Запоріжжя тільки перед черговими виборами.

Відзначимо, сквер Театральний знаходиться в самому центрі міста, в зоні його історичної забудови. Поруч розташовані театр ім. Магара, історичні будівлі, які є пам'ятками Запоріжжя. На цьому тлі багато років стан скверу був незадовільним. Було прийнято рішення виправити ситуацію, і результати цього вже видно.

Новий сучасний сквер стане справжньою окрасою міста. Різниця між верхньою і нижньою частиною скверу Театрального, біля проспекту Соборного, становить більше п'яти метрів. Саме тому сквер вирішено зробити чотирьохрівневим, зі своєрідними терасами, плюс вхід в сквер в його верхній частині стане свого роду п'ятим рівнем.

Запоріжці зможуть прогулятися тут всією сім'єю, помилуватися дизайнерськими рішеннями, використаними в оновленому сквері Театральному. Фактично він складе єдиний архітектурний комплекс з розташованим навпроти театром ім. Магара.

Міський голова Володимир Буряк прокоментував хід реконструкції скверу Театрального на своїй публічній сторінці в соціальній мережі «Фейсбук».