У Запоріжжі навчали ефективному співробітництву з енергосервісними компаніями

03.08.2018 11:55

Сьогодні, 3 серпня, у великому залі Запорізької міської ради пройшов одноденний семінар з впровадження енергосервісу в бюджетній та житлових сферах Запоріжжя, організований Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України спільно з Фондом Еберта в Україні.

Відкриваючи семінар, заступник міського голови Олексій Бородай зазначив, що в умовах зростання вартості енергоносіїв питання економії енергоресурсів є надзвичайно важливим, тому енергосервіс в особі ЕСКО-компаній є ефективним механізмом.

Семінар, на якому зібралися керівники структурних підрозділів органів місцевого самоврядування з питань ЖКГ та енергоефективності, депутатський корпус, профільні асоціації та громадські організації, представники ОСББ і місцевого бізнесу, преса, провів радник голови Держенергоефективності Олексій Корчміт. Він ознайомив присутніх з принципами роботи ЕСКО-компаній в Україні, з розвитком цього нового для нашої країни енергосервісу.

Енергосервісна компанія (ЕСКО з англійської— Energy Service Company, «Компанія з надання енергетичних послуг») – це суб'єкт господарювання, що здійснює енергозберігаючі заходи повністю чи частково за рахунок власних, позикових або залучених коштів та забезпечує гарантоване досягнення економії паливно-енергетичних ресурсів і води впродовж терміну реалізації енергозберігаючих заходів (загалом 5-7 років).

ЕСКО є комерційною установою. Надаючи клієнтам можливість економії енергії і грошей, вона бере за це плату у вигляді частини зекономлених грошей. ЕСКО бере лише частину від зекономленого, тож, обидві сторони опиняються у виграші, а суспільство виграє завдяки загальному (в масштабах міста чи країни) зменшенню енергоспоживання та покращенню екологічної ситуації.

Чим більший обсяг роботи конкретної компанії, тим кращий ефект. Олексій Корчміт розповів, як правильно обирати ЕСКО-компанію, як укладати з нею енергосервісний договір. І запевнив, що всі технічні та економічні ризики з енергозберігаючих заходів на об’єктах бере на себе компанія. Завдяки вдосконаленню у 2017 році базового законодавства, на сьогодні у 30 містах вже оголошено 426 тендерів на закупівлю енергосервісу, з яких 203 успішно завершено та укладено 148 ЕСКО-договорів на суму 123 млн гривень.

Найуспішніше реалізація ЕСКО-механізму зараз проходить в Київській області – тут пройшло 66 тендерів та підписано у містах 13 ЕСКО-договорів. Про цей досвід розповіла директор Київського обласного центру енергоефективності при Київській ОДА Людмила Синецька.

Учасники семінару отримали практичні знання про застосування ЕСКО-механізму для підвищення енергоефективності будівель бюджетної сфери та ОСББ Запоріжжя.