Запоріжці висловили свої пропозиції та ідеї щодо розвитку міського середовища

06.08.2018 13:00

Запоріжжя отримає нове обличчя. З цією метою розроблялася концепція архітектурного середовища «Код міста». Запоріжці змогли стати безпосередніми учасниками процесу, висловити свої ідеї і пропозиції щодо розвитку міського середовища на тематичних «круглих столах». Підсумкова, вже третя за рахунком, зустріч пройшла в минулу суботу.

Концепція архітектурного міського середовища «Код міста» - новий для України проект. Те, яким буде зовнішній вигляд Запоріжжя, охоплюючи практично всі напрямки розвитку міського середовища, буде представлено в спеціально розроблених довідниках.

Проект представили широкому загалу на тематичних «круглих столах». Також всі бажаючі городяни могли внести свої пропозиції і бачення того якою має стати міське середовище. Пройшли три таких зустрічі.

- Пройшли презентації, були зібрані анкети, що дозволяє провести аналітику. Кожен, хто прийшов на зустріч міг висловити свою думку, внести пропозиції і поділитися ідеями, які будуть враховані в майбутньому. Сьогодні ми бачимо, є безліч проблем, наприклад, як засилля некоректної реклами і інші. Даний проект дозволить упорядкувати всі ці питання. На сьогодні вже є позитивні приклади, коли власники пішли на зустріч, переробивши і змінивши вивіски на фасадах будівль. Довідники стануть керівництвом для всіх в облаштуванні та благоустрої обласного центру, - розповів виконуючий обов'язки директора департаменту архітектури та містобудування міської ради Павло Назаренко.

Над проектом працювали фахівці проектної організації, яка виграла тендер «Інститут Харківпроект». Для майбутнього довідника опрацьовані питання архітектурно-художнього облаштування фасадів і споруд уздовж магістралей і вулиць, благоустрою в цілому, включаючи зелені зони, елементів дорожньо-транспортної інфраструктури.

Це дозволить дотримуватися єдиної концепції зовнішнього вигляду вулиць, привабливості міста, зі збереженням культурно-історичної спадщини, враховуючи питання комфортності і безпеки.

- Розглядаємо основні магістралі довжиною 75 км. Вони відповідають за типологію всіх існуючих вулиць, віддалених і центральних. Процес благоустрою вулиць тривалий і копіткий, торкнеться всіх елементи - пішохідні зони, озеленення, транспорт, фасади, зовнішню рекламу, безпеку дорожнього руху. Проект новий для України. У такому контексті розроблявся тільки в Києві. Інші міста робили акценти тільки на рекламі або брендбуках інформаційних. Проект розробляється до кінця року, після чого буде прийняти міською владою, далі запущений в роботу, - зазначив керівник харківської групи проектування Костянтин Соболєв.

В ході «круглого столу» городяни активно долучилися до процесу обговорення майбутнього Запоріжжя.