У Запоріжжі посилено перевіряють точки продажу фаст-фуду

10.08.2018 14:15

У Запоріжжі почастішали випадки отруєння покупців фаст-фудом, придбаним в кіосках. Зафіксовано вже 4 таких випадки за останні кілька тижнів. Щоб попередити небезпеку, в місті активізували перевірки точок продажу фаст-фуду. Сьогодні відбувся спільний рейд інспекції з благоустрою Запорізької міської ради, Держспоживслужби, поліцейських і ДСНС. Головна мета - виявити недобросовісних продавців.

Рейд стартував з вулиці Перемоги в районі медичного університету. Тут знаходиться ряд кіосків і міні-кафе, які продають фаст-фуд. Представники рейду прийшли сюди, щоб поспілкуватися з підприємцями і зібрати про них інформацію. Особливу увагу звертали на охайність кухні і наявність необхідних документів.

- Ми перевіряємо документи на продукцію для приготування, дозвільні документи, медичний допуск в наявності, реєстрацію приватного підприємця як суб'єкта господарювання. Якщо немає якихось документів, це невідповідність, яка є причиною для проведення позапланової перевірки. Найбільш небезпечні порушення - відсутність документів про походження продукції для готування і порушення температурних режимів. Все, що може привести до псування продуктів і подальшого захворювання і отруєння людей, - розповів Сергій Приходько, в.о. начальника Держспоживслужби м.Запоріжжя.

Подібні рейди проводяться регулярно і почастішали після випадків отруєння шаурмою в Запоріжжі та інших містах України. В ході рейду половина кіосків з фаст-фудом тимчасово закрилися, щоб уникнути перевірки. Представники інспекції з благоустрою Запорізької міської ради кажуть - такі об'єкти піддаються особливій увазі, так як можуть таїти в собі потенційну загрозу для споживача.

- Інспекція зі свого боку перевіряє законність розміщення даного об'єкта, перевіряє наявність у нього необхідних паперів, таких як договір на вивезення сміття. Дозвіл на розміщення, паспорт прив'язки, дивимося на санітарний стан. Якщо не всі документи в порядку, якщо відсутні дозволи на розміщення, то ця точка не легальна, і не відомо, хто там торгує, чим торгує. І тоді ми збираємо документи і подаємо на розгляд виконкомому питання про знесення даного об'єкта. Якщо об'єкт весь час закритий, ми посилаємо запити до відповідних структур. Якщо він розміщений незаконно, це фіксується і точно також готуються документи на примусове знесення рішенням виконкому, - пояснив Вадим Лобко, заступник начальника інспекції з благоустрою Запорізької міської ради.